"Прорив" у рівненську прокуратуру: що хотіли люди та як відреагував прокурор (ВІДЕО)

18:34, 29 лис. 2019
 

Близько десятка жителів Старого Села сьогодні, 29 листопада, без дозволу охоронця пройшли через прохідну у приміщення Рівненської обласної прокуратури. Один з них, Микола Ковалець, зокрема, хотів поскаржитися очільнику установи на рішення Рівненського апеляційного суду, яке пом’якшило покарання особам у справі, де він був потерпілим. За словами чоловіка, був змушений йти до прокурора Рівненщини у такий спосіб, бо по-іншому на його звернення не реагують.

Коли жителі Старого Села, що у Рокитнівському районі, прийшли зустрітися з керівництвом обласної прокуратури, черговий охоронець їх не пропускав і намагався телефоном зв’язатися з керівництвом. Однак відповіді не було. Старосільці вирішують пройти без дозволу.
 
Потім Микола Ковалець пояснить, що до таких радикальних дій чоловіки були змушені вдатися, адже бояться за своє життя та здоров’я.
 
Житель Старого Села Микола Ковалець:
– Прокуратура по-іншому ніяк не реагує на наші звернення. І не приймає ніяких правомірних рішень щодо нас, тому ми були змушені так зайти, бо немає реакції на наші пропозиції, скарги у письмовому режимі.
 
Микола Ковалець розповідає про суть своєї скарги. Йдеться про інцидент, що стався у січні 2017-го року. За словами Миколи Ковальця, тоді його односелець Павло Павлович під час конфлікту прострелив йому ногу. За це Рокитнівський райсуд засудив його до чотирьох років позбавлення волі за хуліганство із застосуванням зброї. А 19-го листопада 2019 року Рівненський апеляційний суд змінив статтю на умисне нанесення легких тілесних ушкоджень. За це Павловичу дали півсроку, які він вже фактично відсидів, перебуваючи під слідством. Але він наразі не на волі, а в СІЗО, оскільки його підозрюють у іншому злочині – замовному вбивстві.
 
Житель Старого Села Микола Ковалець:
– Усі свідки вказали, що він стріляв, бачили його з пістолетом, всі свідки вказали, на що суддя Полюхович не звернув увагу. Виходить, що суддя Полюхович просто виправдав його, перекваліфікувавши статтю на 125. Це взагалі "безпредєл", я не знаю, як це словами описати. Щоб написати скаргу на апеляційне рішення судді Полюховича, можна сказати – незаконне, бо він не врахував нашу думку, покази свідків, а просто самовільно прийняв рішення. На всі докази, можна сказати, закрив очі.
 
– Добрий день. А хто вам дозволив без дозволу чергового зайти? (запитує в.о. прокурора Рівненської області Тарас Ільящук)
– Ми не без дозволу.
– Ні, мені щойно доповіли, що без дозволу.
– Ми чекали, нам ніхто не відповідав, ми прийшли до Вас.
 
Виконувач обов’язків обласної прокуратури Тарас Ільящук, саме з ним хотіли зустрітися старосельці. Очільник прокуратури спершу повідомляє, що за фактом адмінпорушення викликано поліцію і запрошує всіх до себе у кабінет.
 
Микола Ковалець озвучив свою скаргу і претензію: чому прокуратура не оскаржує рішення апеляційного суду?
 
В.о. прокурора Рівненської області Тарас Ільящук:
– Однозначно ми зараз при оцінці рішення судового врахуємо і вашу думку, і те, що зазначено у вашому зверненні. Якщо ви оскаржуєте не лише якесь рішення, а і персональну, як ви кажете, поведінку судді, то є порядок звернення до відповідних органів. Ми дамо вам відповідь, розглянемо, перевіримо. Ви задаєте питання, але ж я не був у суді, там був прокурор. Ми на підставі вашого звернення перевіримо і дамо вам відповідь відповідно з виявленими обставинами. Щось більше зараз сказати, не знаючи обставин... Я не ставлю під сумнів ваші слова, але ми повинні мати свою позицію і думку.
 
Загалом, у прокуратурі від старосільців прийняли чотири звернення. Відповідь на них пообіцяли дати у встановлений законом термін. Що ж до проникнення у приміщення прокуратури, то, як повідомила пресофіцерка Нацполіції області Марія Юстицька, за цим фактом буде проведено перевірку.
 
Автор: Руслан Савуляк