Скорочення чиновників: кого це торкнеться на Рівненщині (ВІДЕО)

15:31, 29 лис. 2019
 
Скорочення чиновників: кого це торкнеться на Рівненщині (ВІДЕО)

На 504 одиниці упродовж наступних двох місяців скоротять на Рівненщині штат районних державних адміністрацій. Відповідне розпорядження 27 листопада підписав голова обласної державної адміністрації Віталій Коваль. Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко повідомив Суспільному, що за його оцінками 2/3 посад, які підпадають під скорочення, наразі заповнені працівниками. Кого звільнять у першу чергу і що чекає на людей, які втратять роботу у шістнадцяти районних державних адміністраціях – дізнавались журналісти Суспільного.

В Здолбунівській РДА упродовж двох наступних місяців кількість одиниць у штатному розписі адміністрації та її структурних підрозділів скоротиться зі 112,5 до 80. Десять посад, що підпадають під скорочення – наразі вакантні.
 
В.о. голови Здолбунівської РДА Леонід Власюк:
– 22,5 - це дійсно ті вакансії, які є заповненими. За ними дійсно стоять живі люди, з родинами, яким ми маємо забезпечити якісь соціальні гарантії. І ми вже ведемо цю роботу. Частині працівників запропонуємо вакансії, які є тимчасовими. Наприклад, в декреті хтось.
 
За словами Леоніда Власюка, під скорочення однаково потраплять і працівники апарату адміністрації, і працівники управлінь, і прибиральниці, і сторожі. За виключенням управління соціального захисту та служби у справах дітей. Натомість, повністю має бути ліквідоване управління інфраструктури та агропромислового розвитку та фінансове управління.
 
В.о. голови Здолбунівської РДА Леонід Власюк:
– В районах з ОТГ ці функції вже забрали громади. Там адміністрації вже взагалі недоцільні. Є, наприклад, фінансове управління. Якщо весь район – це ОТГ, тоді й фінансувати цьому управлінню нічого. Там 2-3 людей достатньо. А в нас в управлінні – 8.
 
До липня цього року Здолбунівську РДА очолював Сергій Кондрачук. За час його роботи кількість працівників апарату адміністрації скоротилася з 29-ти до 24-ох. Нинішню кадрову оптимізацію він вважає необгрунтованою.
 
Ексголова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук:
– Є апарат РДА, який налічував 29 людей. Коли я прийшов – я його скоротив до 24. Бо це можна було зробити безболісно. Цього ніхто не відчув. А зараз 1 людина – і за зв’язки з громадськістю відповідатиме, і за мобілізацію, наприклад. Так не може бути. Це економія? Ці гроші що, людям підуть?
 
Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко першопричиною майбутнього скорочення називає продовження реформи децентралізації.
 
 
На карті він демонструє райони, де скоротять найбільшу кількість працівників районних адміністрацій. Це Сарненський, Рівненський та Дубенський.
 
Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:
– Проводимо роботу з представниками ОТГ. Пояснюємо, що цей людський ресурс згодиться і новим громадам, і тим, які вже сформовані. Бо в РДА працюють люди, які можуть бути корисні в ОТГ. Це перший такий напрямок. Через центри зайнятості працюємо.
 
Загалом штатні розписи районних державних адміністрацій упродовж наступних двох місяців скоротять на 504 одиниці.
 
При цьому кількість державних службовців облдержадміністрації не зміниться. Про це повідомила працівниця пресслужби ОДА Тетяна Панасюк. Йдеться про 566 штатних працівників – саме стільки людей працює в апараті Рівненської обласної державної адміністрації, а також у вісімнадцяти структурних підрозділах.
 
Автор: Роман Свирида