Результати змін: що зробили за рік, маючи порядок розміщення вивісок у Рівному (ВІДЕО)

19:26, 27 лис. 2019
 
Результати змін: що зробили за рік, маючи порядок розміщення вивісок у Рівному (ВІДЕО)

Минув рік відтоді, як у Рівному міськвиконком затвердив порядок розміщення вивісок. Цьому передували публічні обговорення та внесення правок до положень спільно з розробниками реклами, маркетологами, архітекторами та підприємцями. Сьогодні, 27 листопада, представники робочої групи прозвітували, скільки вивісок за цей час змінили, скільки реклами демонтували та які вулиці на черзі. 



Так під кінець грудня торік на фасаді будівлі по Соборній, 57 знімали самовільно встановлену рекламу.

Розробник порядку розміщення вивісок Павло Алексєвич:
– Ми спілкувалися з підприємцями, проводили з ними розмови, пояснення і дуже було приємно, що вони навіть не сперечалися, а пішли назустріч і добровільно замінили вивіски на такі, що відповідають стандартам.

Це стало першою локацією, яку почали перетворювати, спираючись на прийняті міськвиконкомом 13 листопада 2018 року положення про вивіски. Підприємцям дали рік, аби вони добровільно переробили вивіски і демонтували незаконну рекламу.

Розробник порядку розміщення вивісок Павло Алексєвич:
– Можливо, можна було б і швидше, але справа в тому, що, по-перше, ми також розуміємо і підприємці – це гроші. Друге таке питання – ми не можемо примусово це робити. Можливо, і хотілося би, ну, це, думаю, і неправильно. Ну, і по-третє, щоб навіть демонтувати, коли ми говоримо про якусь рекламу чи самовільно розміщену конструкцію – це також гроші. Фактично, рівняни мають виділити гроші якимсь людям, якась бригада має прийти, спиляти, демонтувати.

27 листопада у Майстерні міста громадськості презентували результати дії порядку розміщення вивісок у місті. За підрахунками заступника міського голови Віталія Германа, за цей рік підприємці переробили 5 вивісок, 24 рекламні конструкції демонтували, близько сотні нових вивісок створили згідно з чинними нормами.



Заступник директора аптеки "Рівнеліки" Олександр Проноза:
– Є недоліки, хочу зі своєї сторони сказати. Наші містяни звикли до того, що там є аптека, то вона має світитися і яскравість якусь. І коли ми змінили якусь вивіску, до нас багато хто з містян не розуміє, заходять, питають: А ви що, з’їжджаєте? Трошки є втрати в людях, які до нас заходили. 

Наступного року у планах впорядкувати вивіски на вулицях 16 Липня, Симона Петлюри і далі продовжити роботу над Соборною.

Заступник міського голови Рівного Віталій Герман: 
– Нуль, нуль копійок. Весь цей процес. Тому я і дякую підприємцям, небайдужим рівнянам. Жодної копійки з бюджету на розроблення. Нічого не потрачено.



На наступний рік міське управління архітектури, за словами Віталія Германа, подало звернення до міської ради із проханням виділити 120 тисяч гривень. Ці гроші планують використати на демонтаж, якщо підприємці відмовлятимуться добровільно знімати незаконну рекламу.

Авторка: Анастасія Бачук