Рівненського депутата після скандалу із судимістю виключають зі "Слуги народу"

22:00, 25 лис. 2019
 
Рівненського депутата після скандалу із судимістю виключають зі

Народного депутата України Романа Іванісова, який пройшов до парламенту як мажоритарник від пропрезидентської політсили по 153-му округу на Рівненщині, виключають із партії "Слуга народу". Відомо про це стало сьогодні із кількох джерел.


По-перше, у своєму відеоблозі президент Володимир Зеленський сказав:
"Третього депутата, по кількості, я маю на увазі, виключено з партії "Слуга народу" – і ми цим пишаємось. Тому що в нас продовжується очищення… Завжди казали, що якщо будемо знаходити щось кримінальне… будемо виключати" (на відео з 1:50хв). 



Прізвище обранця глава держави не назвав. Однак кілька днів тому Володимир Зеленський на Миколаївщині під час зустрічі українських кораблів сказав, що якщо інформація про судимість через зґвалтування у народного депутата підтвердиться – він стане третім, кого позбудеться політсила.



По-друге,
про те, що Романа Іванісова виключено зі складу партії та фракції "Слуга народу" у Верховній Раді, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" заступниця голови фракції Євгенія Кравчук:

"Рішення про виключення Романа Іванісова і з фракції, і з партії вже ухвалено. На найближчому пленарному засіданні про виключення з фракції офіційно оголосить голова Верховної Ради", – зазначила вона.


Що передувало. У середині листопада у деяких ЗМІ почала з’являтись інформація, що народний депутат Роман Іванісов приховав свою судимість за вчинене у 1995-му році зґвалтування, вчинене групою осіб. Спершу ця інформація публікувалась як "злив" на маловідомих сайтах. А сам обранець через свої Facebook-сторінки називав це "фейком" та замовленням проти нього через антикорупційну діяльність.


Однак згодом на брифінгу генпрокурор Руслан Рябошапка, відповідаючи на питання журналістки про судимість Іванісова, відповів, що перевірка, хоча й зроблена не ГПУ, підтвердила цю інформацію. Одначе за кілька годин ГПУ опублікувала спростування та назвала слова очільника свого відомства непідтвердженими.


Роман Іванісов на своїй сторінці у той же день написав іще один пост, в якому заявив, що прийняв рішення призупинити членство у фракції на час проведення перевірки. А ще додав:

"Разом з тим, вважаю, що пана Рябошапку навмисне ввели в оману. Офіс Генпрокурора вже дав спростування озвученої сьогодні щодо мене інформації. Замовники витрачають шалені гроші на брудну гру проти мене, не нехтують нічим, як ви всі помітили. Але вже скоро я буду готовий оприлюднити достовірні докази того, що це спланована інформаційна атака проти мене через мою антикорупційну діяльність".

 


Наступного дня на брифінгу голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія
сказав, що вони направляють запити в різні інстанції, адже хочуть отримати неспростовні докази наявності або відсутності судимості за зґвалтування у 1995-му році, яке буцімто у 17-річному віці вчинив Роман Іванісов. Пан Арахамія додав, що у розмові з ним обранець такий факт свого минулого спростовував:

"Якщо він спростує і вся країна побачить, що це був фейк – тоді ми його заберемо назад. Якщо це підтвердиться – нехай іде по своїх справах, куди він захоче. Він спростовував мені".

Давид Арахамія додав, що, попри виключення колеги з фракції і навіть з партії, позбавити його статусу народного депутата непросто, оскільки в Україні відсутній імперативний мандат (законодавчо закріплена можливість дострокового відкликання депутатів, що не виправдали довіри виборців). 


Наступного дня у соцмережі з’явився документ, у якому буцімто йшлося про те, що у 1996-му році президент Леонід Кучма застосував помилування щодо Романа Іванісова.



Сьогодні, 25-го листопада на сайті "Четвертої влади" оприлюднили відповідь на запит від Пологівського райсуду Запорізької області, де, за інформацією ЗМІ, буцімто судили Іванісова і трьох співучасників.

"Вироком Пологівського районного суду Запорізької області від 21-го березня 1996 року Роман Іванісов визнаний винним у закінченому злочині – груповому задоволенні пристрасті неприродним способом (фактично оральному згвалтуванні) та у замаху на згвалтування (вагінальне)",йдеться у відповіді.


Суспільне неодноразово
намагалось отримати коментар Романа Іванісова щодо інформації, яка останніми днями ширилась щодо нього у мережі. Однак спроби додзвонитись до нього були безуспішними, слухавки він не піднімав. Попри це, ми залишаємо йому можливість висловити свою позицію у будь-який зручний для нього спосіб. Станом на 22:00 25-го листопада свіжих дописів на цю чи будь-яку іншу тему на своїх сторінках Роман Іванісов не робив. 

 

Автор: Іван Марчук