У Рівному з безробітних спробують зробити айтішників

7:00, 25 лис. 2019
 
У Рівному з безробітних спробують зробити айтішників

З вівторка, 26-го листопада у Рівному на базі Рівненського центру профтехосвіти Державної служби зайнятості розпочнуть навчати охочих опанувати Java-розробку. Таке відбудеться вперше, розповіла Суспільному заступниця директора цього центру Оксана Зигалова. Відбудеться це у співпраці з осередком "IT-кластер Рівне", із яким нещодавно підписали меморандум.

Оксана Зигалова, заступниця керівника Рівненського центру профтехосвіти Державної служби зайнятості:
– Для того, щоб іти в ногу з часом і готувати фахівців, які є затребуваними і можуть працевлаштуватись – для того ми і співпрацюємо із "IT-кластер Рівне". Мова програмування – дуже затребувана. 492 години – це трьохмісячний курс навчання. Навчання відбуватиметься щодня, тобто 36 годин на тиждень – це доволі насичена навчальна програма. Там два модулі, щоб випускник міг себе реалізувати або в розробці сайтів, або в написанні різних додатків.

Сергій Сидорчик, голова ГО "It Cluster Rivne":
– Ми запускаємо у Рівному дуже хороший соціальний проект для безробітних, які шукають, де себе реалізувати або перекваліфікуватись. Ми хочемо запускаємо курс по Java-розробці у Центрі зайнятості. Ми запустили саме Java, тому що в Рівному насправді цьому мало де вчать. Представник нашої компанії на волонтерських засадах розробив навчальну програму так, щоб кожна людина могла почати. Якщо людина старша 35-ти років – це теж окей, дуже хочеться, щоб вони отримали шанс і побачили перспективи, про таке покоління не варто забувати. Ми зацікавлені брати людей на роботу. Бо студенти, вони вчаться і хочуть кудись переїхати, за кордон, у Львів, у Київ. Більше шансу, що старші люди залишаться, тому хочеться у них інвестувати. Якщо говорити про зарплати, то людина, яка не має досвіду і тільки починає, може отримувати триста доларів – це початківець. А так в середньому зарплатня спеціаліста в Рівному тисяча-півтори доларів. Дійти до хорошого рівня зарплати та відчуття себе спеціалістом людина може за 2-3 роки, тут ріс відбувається швидше, ніж в інших галузях.

Довідково: "IT-кластер Рівне" – це громадська спілка об’єднання роботодавців, туди входить 8 айтікомпаній, які, об’єднавшись, поставили собі за мету розвивати IT-середовище у Рівному. Для тих, хто стоїть на обліку у Центрі зайнятості, це навчання буде безкоштовним. Крім теорії, будуть влаштовувати й екскурсії в IT-компаніях, тренінги і майстер-класи. Для тих, хто хоче спробувати себе у майбутньому програмістом, бажано знання англійської мови.

Зараз на обліку Служби зайнятості перебуває близько 30-ти тисяч людей, 37% – це безробітні віком до 35-ти років. 72% – це люди з вищою освітою. На курси відібрали групу із 14-ти осіб при 21-му охочому. Подібні навчання в Центрі профтехосвіти, зі слів Оксани Зигалової, планують організовувати і в майбутньому.

Автор: Іван Марчук