Рівненська поліція показала відео з нелегальної заправки

10:58, 22 лис. 2019
 
Рівненська поліція показала відео з нелегальної заправки

"Хлопці, цеє, зара перебалакаю з вами", – так під час оперативної відеозйомки на нелегальній АЗС сказав чоловік, коли до нього підійшов поліцейський. Сталось це у Здолбунові. Пресофіцерка поліції Рівненщини Катерина Загурська розповіла Суспільному таке:

–на вулиці 8 Березня правоохоронці утретє зафіксували порушення порядку провадження господарської діяльності на нелегальній АЗС. На 58-річного здолбунівчанина, який заправляв авто, склали адміністративний протокол за статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
– наступного дня задокументували факт продажу дизпалива без відповідних документів на ділянці автодороги "Київ-Чоп" у селі Біла Криниця Рівненського району. На 59-річного чоловіка, який продав пальне на суму 500 гривень, склали адміністративний протокол за статтею 164 Кодексу України в Рівненській області;
– санкція статті передбачає відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень, або до 85 тисяч гривень — за вчинення таких дій повторно;
– загалом із вересня у поліції зареєстровано 85 повідомлень щодо нелегальної діяльності АЗС, відкрили 5 кримінальних проваджень, склали 43 адмінпротоколи, із яких нерозглянутими судом залишаються 19;
– загальна сума накладених штрафів становить майже 190 тисяч гривень, – зазначила Катерина Загурська.

Що цьому передувало.
10-го вересня під час візиту на Рівненщину президент Володимир Зеленський в Острозі на представленні нового голови ОДА сказав:

"Дуже багато, я знаю, АЗС, які працюють у Рівненській області "у тіні", скажімо так, незаконно. Я хочу їм передати: будь ласка, припиніть це робити в найближчі дні, бо ми за цим будемо не просто ретельно стежити. І ще раз хочу скористатися гарним настроєм і тим, що я не можу у стінах закладу нецензурно висловлюватися, тому я хочу сказати, що ми будемо за вами ретельно слідкувати і обмежувати вас у ваших вільних днях".

Після заяви президента Суспільне звернулось із усним запитом у обласну фіскальну службу та поцікавилось про успіхи у боротьбі із нелегальними заправками. У відповіді йдеться, що "протягом 2018-го року та 9-ти місяців 2019-го встановлено 15 фактів реалізації паливно-мастильних матеріалів без дозвільних документів. В результаті заходів вилучено 127 тонн пального орієнтовною вартістю 3,7 мільйона гривень".

У соцмережах із Суспільним користувачі також ділились відео та фото, на яких буцімто заправки, які закривали поліцейські, знову працювали. У поліції нам такий стан справ підтвердили.

"Є підприємці, які і з другого разу не розуміють. По них буде вирішуватися питання про вилучення даних автозаправок, пального і накладення арешту",розповідав речник ГУНП в Рівненській області Антон Крук.

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, коментуючи приблизні втрати від несплати податків такими АЗС, сказав, що "за мінімальними підрахунками, це 1,5 млн.в рік. А якщо таких заправок в області 150-160 – це 200 мільйонів по області".

 

Автор: Іван Марчук