Тарифи для немісцевих таки будуть, але влада Рівного пошукає "компроміси"

17:28, 21 лис. 2019
 
Тарифи для немісцевих таки будуть, але влада Рівного пошукає

Міський голова Рівного анонсував створення робочої групи із представників громад, які межують із Рівним. Вона повинна вивчити досвід Тернополя, аби визначити, яким чином та в якому обсязі немісцеві платитимуть за освітні і медичні послуги у Рівному. Про це сьогодні на сесії Рівнеради заявив Володимир Хомко.

Також він зауважив, що це рішення сесії Рівнеради, – про оплату послуг, – він скасувати чи призупинити не може, і воно має вступити в дію з 1-го січня 2020-го року.

Міський голова Рівного Володимир Хомко:

Я погоджуюся, що ми можемо піти на якісь компроміси, я їх бачу для себе. Але для того, щоб це зробити, я сформую робочу групу, попрошу долучитися представників тих громад і їхати в Тернопіль, дивитися, як це працює. В Тернополі це працює. Я розмовляв з мером, він чекає нашу делегацію. Мені абсолютно справедливо, що ті територіальні громади, які не належать місту Рівному, повинні вирішувати самі свої проблеми або об’єднуватися з містом Рівним. У них є такі самі ради, і є такі самі бюджети. Це треба, щоби прийняли на рівні законодавства України – поділили на ОТГ, і кожне ОТГ вирішує свої проблеми.

Як ми повідомляли раніше, рішення Рівнеради передбачало, що діти, які не живуть в обласному центрі, або не мають рівненської реєстрації, навчатимуться у школах і садках та відвідуватимуть міські гуртки на платній основі.

Володимир Хомко пояснював: якщо жителі ближніх сіл не захотіли об’єднуватись з Рівним, то і медичні та освітні послуги мають отримувати там, де проживають. 

Після прийняття цього рішення Рівненська райрада прийняла звернення до міських колег, де назвала такі дії "ганебними" та попросила скасувати. Після цього на сторінці міськради зазначили, що під час зустрічі мера та голови Рівненської райради Миколи Сальчука "сторони висловили доцільність відтермінувати дію рішення".

 

Про гроші. Як ідеться у проекті рішення, яке Суспільне отримало у міськраді, освітні послуги у місяць на дитину немісцевим мали би з 1-го січня обходитись:

- загальноосвітні навчальні заклади 1 240,60 грн.
- дошкільні навчальні заклади 1 623,67 грн.
- позашкільні навчальні заклади 270,30 грн.
- дитячо-юнацькі спортивні школи 852,34 грн.
- підліткові клуби за місцем проживання 249,61 грн.
- дитяча художня школа 753,00 грн.
- дитячі музичні школи 1 846,0 грн.

Медичні послуги (консультації лікарів та діагностичні обстеження):

- лікар терапевт 57,24 грн.
- лікар хірург 42,90 грн.
- лікар невролог 59,94 грн.
- лікар офтальмолог 50,25 грн.
- лікар оторіноларінголог 68,22 грн.
- електрокардіографія (ЕКГ) 49,35 грн.
- ультразвукова діагностика (УЗД) 149,28 грн.
- рентгенологічне дослідження 55,42 грн.

Авторка: Анастасія Бачук