На Рівненщині цукерками отруїлося 12 школярів (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

11:47, 21 лис. 2019
 
На Рівненщині цукерками отруїлося 12 школярів (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Це сталось у Здолбунівському районі. Усі вони скаржилися на нудоту, біль в животі, запаморочення, слабкість в ногах, пекучий біль в очах. Про це Суспільному повідомив керівник обласного лабораторного центру Роман Сафонов.

Всі діти – це учні 5-А класу Здовбицької ЗОШ, їх доставили до районної лікарні із гострим отруєнням продуктами харчування у стані середньої тяжкості. Зараз їхній стан задовільний.

Попередньо відомо, що п’ятикласників вчора пригостила цукерками однокласниця з нагоди дня народження, після чого дітям стало зле. Цукерки були придбані у місцевій крамниці. Документів, які б підтверджували їхню якість – у крамниці не було.



Це фото цукерок, які перевіряють у лабораторному центрі

Роман Сафонов, керівник обласного лабораторного центру:
– Це все відбулося після того, як діти після 12-ї вживали цукерки, які принесла однокласниця. Ці цукерки китайського виробництва, зараз вони досліджуються на бактеріологічні та хімічні дослідження. Та з’ясовується разом із спеціалістами Держпродспоживслужби причина захворювання. Основна версія – це цукерки, але ми не відкидаємо і інші версії. Досліджується також питна вода, відібрані змиви. На сьогодні десять дітей з дванадцяти після проведеного лікування у центральній районній лікарні виписані.

Медсестра Здовбицької ЗОШ Лілія Парфенюк:
– Діти просто були в паніці всі, злякалися і я зрозуміла, що сама ради їм не дам, викликала швидку допомогу.

Завідувачка педіатричного відділення Здолбунівської ЦРЛ Надія Радковська:
– Деяким дітям, які скаржилися на нудоту, запаморочення і болі в животі, ми ставили крапельниці, після того їм стало краще. Діагноз – гостре харчове отруєння продуктами харчування, цими цукерками. Вчора вони почали вживати ці цукерки десь в 11-12 дня. До нас поступили о пів на третю. Зі Здовбиці до Здолбунівської лікарні дітей привезли шкільним автобусом.

П’ятикласниця Надія:
– Вони називалися "Баба-Яга", нам принесла їх Анастасія, вона наша однокласниця і в неї вчора був день народження. Десь на 4-му уроці почало пекти, стало всім погано, нудити почало.

Мама Надії Тамара Киричук:
– Потелефонувала дитина, що їй дуже погано. Вчителька взяла трубку й каже: прийдіть, бо дуже їй погано. Все кинула, та й побігла. Прийшла, то вона була дуже бліда... Всі дітки, когось нудило, хто в туалет, кому руки-ноги трусяться, батьки почали сходитися. Лікар оглянув, а кому було найгірше – забрали сюди, до лікарні.

Директор Здовбицької школи Сергій Радіонов:
– Інцидент дуже неприємний. Це перший раз таке в нас в школі трапилося. Надіюся, що й востаннє. Це чітко треба розмежувати, що можна, чого не можна і в якій кількості приносити ті цукерки. Згідно з приписом Держпродспоживслужби у Рівненській області, я зберу педраду.

Перший заступник начальника управління Держпродспоживслужби в області Олександр Костюк:
– З’ясовано, в якому магазині купувала мама дані цукерки. І виїхали на місце того підприємця в магазин. Підприємець не надав вчора документів. Лише один пакетик цукерок був. Стверджувати зараз, що це стовідсотково виклало отруєння дані цукерки, не можу. Після дослідження і перевірки даного суб’єкта господарювання буде прийнятий висновок.

Продавчиня Ольга Сапожнікова:
– В нас ці цукерочки з літа продавалися і все добре було. І діти, які зараз ними отруїлися, теж їх купували. І батьки бачили ці цукерки в дітей. Цієї дівчинки мама, вона працює продавцем тут.

Але спілкуватися з журналістами мама п’ятикласниці не бажає. Якщо в діяльності власника магазину виявлять порушення, то його оштрафують на суму від 15-ти до 25-ти тисяч, зазначає перший заступник начальника управління Дердпродспоживслужби в області Олександр Костюк. Результатів їхніх досліджень чекають і в поліції. Позаяк за фактом масового отруєння дітей відкрили кримінальне провадження.

Керівник Здолбунівського відділення поліції Андрій Кушик:
– Будуть проводитися необхідні слідчі дії з метою встановлення осіб, які постачали і виробляли дані кондитерські вироби. І в подальшому їх буде притягнуто до кримінальної відповідальності. за неякісне постачання чи виготовлення, чи зберігання.

На момент підготовки матеріалу десятьох п’ятикласників виписали зі стаціонару додому, двох залишили для повторних аналізів.

 

Авторка: Валентина Гордич