Генеральний прокурор підтверджує судимість нардепа, ГПУ – спростовує (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

17:47, 20 лис. 2019
 
Генеральний прокурор підтверджує судимість нардепа, ГПУ – спростовує (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка підтвердив наявність судимості у нардепа «Слуги народу» Романа Іванісова, який представляє у Раді 153-й виборчий округ Рівненщини.

Цитуємо діалог журналістки та генпрокурора:

– Стосовно пана Іванісова: то була перевірка, чи дійсно він відсидів за зґвалтування? Дякую. (журналістка)
– Перевірка була здійснена не нами, не Генеральною прокуратурою, а відповідними органами і там ті факти, про які Ви говорили, вони підтвердились. Судимість погашена, але це… і тому… так, вона була погашена і тому вважається, що людина не судима в даний момент, це важливо,відповів Руслан Рябошапка.



Нагадаємо, декілька днів тому у ЗМІ з’явилась інформація про те, що обранець має судимість, про яку не вказав під час подачі документів до ЦВК. Для прикладу, «УНН» вчора опублікувало таку новину:

«Народний депутат України з фракції “Слуга народу” Роман Іванісов справді відбував за рішенням суду покарання у вигляді позбавлення волі за зґвалтування неповнолітньої. Цю інформацію УНН підтвердили у правоохоронних органах. Іванісов був затриманий 14 вересня 1995 року (тобто у 17 років, – правка Суспільного.) Куйбишевським райвідділом міліції Запорізької області за ст. 117 ч. 3 (зґвалтування неповнолітньої), і ст. 118 ч. 2 (зґвалтування неповнолітньої неприродним чином) Кримінального кодексу України, який діяв на той час. 22 вересня його відправили до СІЗО, але через три дні відпустили за рішенням суду. Однак, 25 жовтня 1995 року міліція затримала повторно Іванісова. За інформацією джерела у правоохоронних органах, 21 березня 1996 року Іванісов був засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі, з яких відбув 2 роки 6 місяців виправно-трудових колоній загального режиму»,йдеться у новині.


Коментуючи «УНН» цю інформацію, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що якщо з’ясується, що нардеп від «Слуги народу» Роман Іванісов дійсно був засуджений за зґвалтування неповнолітньої, то це питання буде винесене на розгляд фракції.


Сам народний депутат після того, як інформація про нібито судимість почала з’являтись у ЗМІ, написав на своїй ФБ-сторінці таке:


«Ну що, боягузи-опоненти.
Ви зробили мій вечір, давно так не сміявся.
Моя правда і щира боротьба стала поперек ваших планів прибрати до рук останнє, ще не роздерибанене, не привласнене через ваші брудні оборудки.
На щастя, мої виборці, однодумці, колеги - розумні і професійні люди, які вже давно можуть відрізняти реальність від дешевої «чорнухи».
Хоча, за інформацією, яка надійшла до мене від правоохоронних органів, не така вже та «заказуха» була і дешева. Це ж треба мати таку щедрість, аби витратити вкрадені в українців мільйони гривень на мене, замість того, щоб побудувати собі чергову віллу чи придбати «Майбах» для чергової коханки.
А тепер достовірні факти:
- «Замовлення» прийшло з сервера, що знаходиться у Сан-Франциско;
- через російські інтернет-«сміттєзбірники» вже потрапило до контенту українських сайтів п‘ятої ланки;
- коштувала ця схема замовникам сотню тисяч доларів.

Постаралися хлопці на славу!
Для красоти твору забули лишень вказати, що я:
- терорист і найкращий друг Усами Бен Ладена;
- наркобарон і внучатий племінник Пабло Ескобара;
- на сніданок харчуюся немовлятами як гідний послідовник канібала Бокаси. Хоча, я так розумію, ці нові подробиці моєї біографії замовники приберегли для наступного контрудару по моїй антикорупційній діяльності. Шкода тільки одне - це ж скільки на ці гроші можна було б купити подарунків для діточок з дитбудинків до новорічних свят!!!
А тепер серйозно: зупинятися я не збираюся! Боротьба проти безбожників-корупціонерів продовжується, і тут я вам не заздрю»?  йдеться на сторінці нардепа. Також він додав фото довідки з МВС, де нібито вказано, що «до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває».


Наразі Суспільне намагається отримати коментар Романа Іванісова з приводу озвученої генпрокурором інформації. Станом на 17:45 ані його телефон, ані його помічниці не відповідав. Ми залишаємо для нього можливість озвучити свою позицію.

Також станом на 17:30 на його сторінках не було жодної нової реакції на цю інформацію. 

Суспільне також попросило прокоментувати цей випадок Олексія Горецького, директора ВГО "Комітет виборців України" на Рівненщині:
– Коли проходять певні строки, є так звані процедури погашення судимості, і коли людина вважається такою, що в неї немає судимості. На момент, коли особа подавала документи до Центральної виборчої комісії...відповідно там і заява, вказувалося, що вона не має, скажемо так, непогашеної судимості і так далі... Тому, з точки зору юридичної, це все коректно відбулося.

Додамо також, що 11 листопада Роман Іванісов звинуватив керівництво ГУ Держгеокадастру Рівненщини у корупції. 

________

О 18:21 на офіційній сторінці Генеральної прокуратури України з’явилось спростування слів очільника відомства:

"СПРОСТУВАННЯ

Інформація щодо підтвердження погашеної судимості одного з народних депутатів України, озвучена сьогодні під час брифінгу в Генеральній прокуратурі, не є підтвердженою.
Перевірка наразі триває, про її результати буде офіційно повідомлено додатково.
У зв’язку з цим просимо не поширювати відповідну інформацію".

 

19:14 Роман Іванісов опублікував свою позицію на ФБ-сторінці. Подаємо її без змін:

"Коли ти знаєш, що правда на твоєму боці, а з інформаційного простору ллється потік фейків і відвертої брехні, головне - це віра в тебе найближчих і дорогих людей, і, звичайно, колег.

Фракція партії «Слуга народу» вже встигла стати для мене другою родиною. Я вдячний своїм колегам за просту людську підтримку в ці останні три дні. Тому, аби не ставити під удар репутацію всього колективу, я прийняв рішення призупинити своє членство у фракції на час перевірки оприлюдненою в ЗМІ інформації.

Звернувся з цією пропозицією до голови фракції Давіда Арахамії, і він підтримав мене.

Разом з тим, вважаю, що пана Рябошапку навмисне ввели в оману. Офіс Генпрокурора вже дав спростування озвученої сьогодні щодо мене інформації. Замовники витрачають шалені гроші на брудну гру проти мене, не нехтують нічим, як ви всі помітили.

Але вже скоро я буду готовий оприлюднити достовірні докази того, що це спланована інформаційна атака проти мене через мою антикорупційну діяльність.

Вже зовсім скоро ви дізнаєтеся і прізвище замовника. Ще раз дякую всім своїм виборцям, колегам, журналістам за підтримку і розуміння ситуації!"

 

Також керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія написав, що завтра о 12-й з приводу цієї ситуації заплановано брифінг. 

 ________

21 листопада, 9:30

«Ми завжди казали, що готові до очищення», – Зеленський щодо справи Іванісова (ВІДЕО)

12:40

Фракція направляє запити, щоб підтвердити або спростувати судимість Іванісова, – Арахамія