Нардеп Ковальчук пропонує зменшити ренту за землю під бурштиновидобуток

18:44, 20 лис. 2019
 
Нардеп Ковальчук пропонує зменшити ренту за землю під бурштиновидобуток

Ренту за землю під видобуток бурштину слід зменшити з 25% до 10%. Про це сьогодні у Рівному під час брифінгу заявив народний депутат від "Слуги народу" Олександр Ковальчук. На його переконання, це заохотить підприємців займатись легальним видобутком бурштину.

Тому, крім закону про врегулювання видобутку бурштину в Україні, за який вже проголосувала Верховна Рада у першому читанні, він пропонує змінити Податковий кодекс. А 10% ренти, які сплатить підприємець, вважає Олександр Ковальчук, слід порівну розподілити між місцевим і державним бюджетами. Нині на місцях від сплаченої ренти залишається 5%.

Олександр Ковальчук, народний депутат України:
– Ми прийшли до висновку, – наша робоча група, – що потрібно зменшувати цей відсоток до 10. Це для того, щоб фірми та бізнес платили. Тому що 25% – необґрунтоване рішення. Ми проголосували за це на комітеті в основному і в цілому, далі це попадає у Верховну Раду, будемо пробувати це проголосувати.
 
Нагадаємо, 12 листопада Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт стосовно врегулювання видобутку бурштину в Україні. За нього проголосували 342 народних депутати. Згідно з проєктом, Кримінальний кодекс України мають доповнити статтею, згідно з якою незаконне видобування, збут, придбання і перевезення бурштину каратиметься штрафом від 17-ти до 51-ї тисячі гривень. Уряд має ввести спецдозволи на видобуток бурштину на територіях площею менше 10 гектарів терміном на п’ять років, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. Цей законопроєкт депутати мають ще підтримати у другому читанні, після чого його віддадуть на підпис Президенту України.

Авторка: Аліна Примак