Історія рівненського радіо від журналістів Суспільного (ВІДЕО)

17:03, 16 лис. 2019
 
Історія рівненського радіо від журналістів Суспільного (ВІДЕО)

День працівників радіо, телебачення та зв’язку сьогодні відзначають в Україні. Святковим цей день став у 1994-му, коли відповідний указ підписав президент Леонід Кучма. Саме 16 листопада 1924 року у Харкові вийшла в ефір перша передача Українського радіо. А от якою є історія рівненського радіо, дізнавались журналісти Суспільного.

 
Нинішнє "Українське радіо. Рівне", що упродовж десятиліть називалося обласним, відзначає 80-річчя. Вперше в ефір воно вийшло у грудні 1939-го. Хоча почути радіо у місті можна було і до того.
 
Олена Гумінська, старша наукова співробітниця обласного архіву:
 
– Не в Рівному вперше був зареєстрований радіоаматорський гурток, а в Здолбунові. Польський залізничник Цезар Павловський в 25-му році зареєстрував радіоаматорський клуб. Пізніше були зареєстровані такого типу клуби в Рівному, в Костополі, в Сарнах, в Ковелі. І з цього моменту почався розвиток радіо.
 
 
Саме за Польщі прозвучало у Рівному і вперше радіо для масового слухача. У 1935-му сигнал йшов зі Львова. З приходом радянської влади у Рівному створили радіокомітет.
 
Людмила Леонова, начальниця відділу використання інформації обласного архіву:
 
– Взяли ми цю інформацію з фонду рівненського міського відділення державного банку, де якраз було зареєстровано рахунок 1 лютого 40-го року і де зазначена та перша адреса, де розташовувалось рівненське радіо – це вулиця 17 вересня будинок,10.
 
Згадок про радіомовлення в роки німецької окупації Рівного не залишилось, розповідає інша працівниця архіву Людмила Леонова. Радянська влада, повернувшись до міста у 1944-му, почала активно розвивати цей засіб масової інформації.
 
– Практично за пару місяців вже, обласний центр і 25 районів області радіофіковані. Ну, зазначалось, що радіо на той час було потужним засобом для комуністичного виховання людей, для пропаганди марксизму-ленінізму, тому дуже приділяли увагу саме розвитку радіо, – розповідає начальниця відділу використання інформації обласного архіву Людмила Леонова.
 
На той час на обласному радіо працювало 3 людини. 28 листопада 1944 року рівняни вперше почули голос місцевого радіодиктора.
 
– Радіопередача складалась якраз з читання газет з рівненської обласної газети "Червоний прапор". Так, як людей не було, то навіть залучали для читання, для редагування якраз людей журналістів, колег з "Червоного прапора",каже Людмила Леонова.
 
Які крутити радіопередачі, визначали у Києві, тоді рівненському мовленню давали 50 хвилин на день.
 
 
Галина Колодій, диктор Рівненського обласного радіо (1982-2016 рр.):
 
– Це була така надзвичайна подія, від якої сьогодні у мене, як то кажуть, мурашки. Заспівали, заспівали голоси, заграли музики, зазвучав театр голосами акторів – радіо, життя появилось.
 
 
Анатолій Гуменюк, ексдиректор радіо "Край":
– Я замітив, що така особливість в осанці журналістів, які попрацювали довго на радіо, що в них у багатьох з них праве плече трошки вище, ніж ліве. Чому? Тому що доводилось носити на правому плечі носити кілька кілограмів і не просто носити, а часом і бігати, добувати інформацію, не возили радіо машиною.
 
Рівненське обласне радіо з 1945-го переїхало на вулицю 16 липня, а в 1983-му на Котляревського, де знаходиться і нині.
 
– З таких відомих людей, які були в цій студії і за цим столом сиділи разом зі мною, можна назвати: Леоніда Кравчука – першого президента України. Сидів В’ячеслав Чорновіл я з ним розмовляв, розмовляв із президентом української народної республіки у екзилі,додає ексдиректор радіо "Край" Анатолій Гуменюк.
 
Сергій Шидловський, лінійний продюсер "Українське радіо. Рівне":
 
– Зараз наскільки стрімко розвивається техніка, що наприклад зовсім недавно, півтора року тому у нас в штаті було 5 звукооператорів, які працювали безпосередньо на радіо, зараз у нас немає в якості звукооператора жодного.
 
На цьому прогрес не закінчується, запевняє Сергій Шидловський. В подальшому рівненське радіо перейде в цифровий формат, тобто зміняться частоти, які забезпечать вищу якість звуку.