Фотомитець Олександр Харват пропонує створити у Рівному музей фотографії (ВІДЕО)

16:07, 16 лис. 2019
 
Фотомитець Олександр Харват пропонує створити у Рівному музей фотографії (ВІДЕО)

Інтерактивний музей фотографії та історії міста хоче створити рівненський фотограф Олександр Харват. За його ідеєю, він має розташовуватися у центрі Рівного в приміщенні на вулиці 16 Липня. Воно належить до комунальної власності, і його нині орендує товариство "Русана Плюс". Які перспективи ідеї створити міський музей фотографії, дізнавалися журналісти Суспільного.

Це найстаріший фотоапарат із колекції Олександра Харвата, орієнтовно кінця 19 століття.

В темній кімнаті вставлялася фотоплатина, плівка, наводилася різкість, потім доставлялася до камери, закривався об’єктив, отаким чином наводилася різкість.

Рівненському фотографу упродовж 10 років вдалося зібрати близько 500 екземлярів із десятка країн. На основі своєї колекції фототехніки пан Олександр хотів би створити міський музей фотографії у приміщенні на вулиці 16 Липня,59. Свою ідею він подав в електронній петиції на сайт міської ради.

Олександр Харват, автор петиції, фотограф:

– Цю колекцію я міг би вдома поставити, і її ніхто не побачив би. А так це має стати доступно усім, доступно Рівному. В думках створити і сталу експозицію, і інтерактивну експозицію з тим, щоб показати, як створювалася фотографія.

Будівлю, в якій Олесандр Харват хоче бачити музей фотографії, на початку листопада комісія облдержадміністрації вирішила внести до переліку об’єктів культурної спадщини.

Ольга Михайлишин, завкафедри архітектури НУВГП:

– Вважається, що ця будівля є однією із найстаріших мурованих будівель міста Рівного, як залишок колишньої резиденції Любомирських. Тому що маємо лише оранжерею і цю будівлю, яка ніде не фігурує як об’єкт культурної чи архітектурної спадщини. Як на мене, як зразок маломістечкової міської забудови, вона заслуговує на те, щоб увійти до числа пам’яток архітектури місцевого значення.

В облдержадміністрації готують розпорядження голови щодо включення будинку до об’єктів культурної спадщини, повідомив нам речник Олександр Поліщук. Це розпорядження передадуть до Міністерства культури. Після того, як цей будинок набуде статусу пам’ятки місцевого значення, з орендарем буде заключений охоронний договір, розповів Суспільному начальник відділу охорони культурної спадщини ОДА Юрій Калітинський. Цей договір врегулює, що можна, а чого не можна робити із будинком.

Ідея створення музею фотографії має право на існування, каже у телефонній розмові керівник управління культури і туризму Рівного. Але треба думати не тільки про створення, а і про утримання такої установи. 

– Яким чином заклад буде існувати? Чи ляже він повним тягарем на бюджет, і без того критичний бюджет міста Рівного, чи ця модель передбачає заробіток коштів і в якому обсязі? Оце дуже важливо, і я активістам і ініцаторам радив би вже над цим думати. Тому що зробивши його пам’яткою, і обмеживши дуже багато функціоналу по використанню цього приміщення, тепер треба думати, яким чином, щоби там не розміщувалося, яка фінансова модель буде існування цього закладу?, – сказав начальник міського управління культури і туризму Тарас Максименко.

Олександр Харват:

– Ну, звичайно, долучати партнерів і спонсорів, без фінансової частини тут не обійтися. Спочатку це разове вкладення, а потім, я вважаю, що є всі шанси з тим, що цей культурний об’єкт стане самоокупним за допомогою залучення різних грантів, за допомогою надання якихось послуг, все, що пов’язано з фотографією.

У 2020 році, за інформацією начальниці управління комунальною власністю Наталії Поліщук, закінчується договір оренди будинку. Поки цим приміщенням користується товариство "Русана Плюс". Його представник, – адвокат Іван Крутень, – у розмові із журналістами Суспільного пообіцяв надати усю інформацію з приводу оренди будівлі, яка може отримати статус пам’ятки місцевого значення,  наступного тижня. А для того, щоб петиція про створення музею фотографії потрапила на розгляд міського голови, необхідно, щоб вона набрала 300 голосів рівнян.