З наступної весни Басівкутське озеро чиститиме земснаряд, – мер Рівного

18:43, 14 лис. 2019
 
З наступної весни Басівкутське озеро чиститиме земснаряд, – мер Рівного

Із наступної весни Басівкутське водосховище почне чистити земснаряд, це – плавуча землерийна машина. Про це Суспільному розповів міський голова Рівного Володимир Хомко, оглядаючи відремонтований шлюз.

За його словами, зараз фахівці Національного університету водного господарства та природокористування завершують роботи з проектування очистки озера. Лише після цього можна буде розуміти, яку приблизно суму з бюджету доведеться витратити на роботи. Однак мер уточнив, що сума для міста буде відчутною, відтак вони планують розділити очистку на кілька років. Володимир Хомко також повідомив, що у міськраді проаналізували ймовірні витрати і вирішили не купувати свій земснаряд, а наймати.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

Якщо все буде нормально, то перше, що ми очистимо – це ота частина озера за Царським селом, яка, на жаль, слугує відстійником для тих всіх вод, які приходять з районів, з верхів’я річки Устя. Як дослідили у «водному» університеті, головне забруднення – не в озері, воно приходить з водами річки Устя зверху. Так от ту частину почистим, щоб воно і далі там збиралось. Тоді вже менше буде бруду потрапляти в озеро. Розбиваєм це на частини, про земснаряд домовились, чекаєм проєкту. 

Ми також запитали мера, чи чиститимуть земснарядом річку Устя. Володимир Хомко зазначив, що механічна очистка її не врятує, адже у цьому випадку потрібно перекрити усі міські стоки, в тому числі й фекальні. Як це зробити за нинішніх умов, підсумував мер – він не знає, оскільки не збудована роздільна каналізація і в найближче десятиріччя навряд з’явиться, адже вартість робіт сягає сотень мільйонів гривень.