У Рівному бракує камер спостереження для розкриття злочинів: що говорить поліція, влада та підприємці (ВІДЕО)

18:56, 14 лис. 2019
 
У Рівному бракує камер спостереження для розкриття злочинів: що говорить поліція, влада та підприємці (ВІДЕО)

Для якісного розкриття злочинів та пошуку людей Рівне потребує тисячу камер, а має менше сотні. Такий висновок представник Рівненського відділу поліції Іван Теліга озвучив на зустрічі з виконавцем робіт з їх облаштування – Олексієм Вихристюком. Від минулого літа правоохоронці слідкують за містом за допомогою мережі відеокамер. Сьогодні причетні до проєкту підбивали підсумки та радилися, як діяти далі.

Встановили ми загалом 86 камер, з них 36 камер, які відповідають за розпізнавання автомобільних номерів, три камери в тестовому режимі розпізнавання обличчя,розповідає підприємець Олексій Вихристюк. Він презентує рівнянам промовідео системи відеоспостереження у Рівному, яке запрацювало торік у липні.

Олексій Вихристюк, виконавець робіт з облаштування системи відеоспостереження:

Це програмне забезпечення у вигляді Гугл-мапи, на якій встановлені камери, ця система працює з тривожними сповіщеннями. Якщо машина у розшуку, вона вноситься у чорний список, якщо вона в’їжджає у місто – йде попередження оператора Ситуаційного центру.

Користується цією системою поліція. Інформація з камер надходить до Ситуаційного центру. Завдяки їй вже знаходили викрадені автівки, з’ясовували обставини розбоів та крадіжок – звітують присутні поліцейські.

Андрій Варшавський, начальник управління оранізаційно-аналітичного забезпечення Нацполіції області:

Перевагою цих камер є проведення аналітики – перегляд запису, якщо кримінальне правопорушення чи подія були вчинені. ГУНП за останній рік, що функціонують камери, підготовлено відеозаписи по 90 правопорушеннях, отримані з камер спостереження, які долучені до кримінальних проваджень і будуть використовуватися як докази у судах.

Так виглядає розташований у приміщенні виконкому сервер, що опрацьовує інформацію з камер. Ініціатор міської програми "Безпечне місто" Сергій Паладійчук хоче розбудовувати мережу і за рік збільшити кількість камер в чотири рази.

Олексій Вихристюк каже, що готовий забезпечити апаратуру, налаштувати пошук людей та запровадити розумні боді-камери для патрульних. Сергій Паладійчук просить ставитися до міста як до партнера, а не клієнта.

Сергій Паладійчук, секретар Рівненської міської ради:

Ви можете вийти на ринок з пропозицією власної камери і власної ціни, але точно не робіть так, щоб місто вам це просувало і так, що ціна у вас вища, ніж на ринку. Ви свою хорошу ідею перекреслите "на корню". Як каже Володимр Євгенович (Хомко,-міський голова,-ред.), захочете заробити тисячу гривень, а спаскудите ідею.

Володимир Хомко,  міський голова Рівного:

Треба залучити бізнесменів, але лише частину. Вони не будуть будувати мережу за свої гроші, але приєднуватися готові. Думаю, багато хто схоче сам, а інших змусимо. Приводжу "Лагуну" як приклад: змусимо приєднатися, або працюватиме лише до десяти годин. Заставимо поставити стільки камер, скільки потрібно.

У підсумку присутні вирішують через два тижні зібрати низку профільних айті-компаній, аби розглянути шляхи розбудови відеомережі.