У Рівному розпочали демонтаж реклами: що і чому прибирають (ВІДЕО)

19:19, 13 лис. 2019
 
У Рівному розпочали демонтаж реклами: що і чому прибирають (ВІДЕО)

Сьогодні у Рівному розпочали демонтаж реклами, яку чиновники вважають незаконною. Відповідне доручення вчора міський голова Рівного Володимир Хомко дав управлінню житлово-комунального господарства. Згідно з документом, комунальники мають демонтувати рекламні банери на огорожах, а також виносні конструкції.

 

Комунальник Олег Нестерук відрізає від огорожі рекламні конструкції у житловому комплексі "На Щасливому". Пояснює: отримав завдання прибрати самовільно розміщені конструкції та банери. Каже, що хоч і приємно робити місто охайнішим, цю працю можна було доручити іншим.

Олег Нестерук, слюсар КАТП-1728:

Почали від церкви, з Нового Двора. І до міста, в центр йдемо. Причеплене і дротом, хто як може, і прикручено. Хто чим може. В принципі, часу забирає, можна було б, двірники є, дать їм команду, щоб на своїй ділянці кожен оце,.. та й було б набагато швидше.

Сьогодні у місті працює п’ять виїзних комунальних бригад на спецтранспорті. Спеціалістам з управління ЖКГ допомагають працівники КАТП, міськШЕУ, Тресту зеленого господарства, "Спецкомбінату" та "Міськсвітла". Демонтують зовнішню рекламу в різних районах Рівного. Її можна буде забрати, сплативши штраф. Його максимальний розмір – 1700 гривень, додає представник відділу благоустрою.

Олександр Даюк, заступник начальника відділу благоустрою Рівного:

Для розміщення реклами треба отримати відповідний дозвіл. Вся реклама, яка не має таких дозволів, буде демонтована. Рекламні конструкції – банери, таблички, вказівники і так далі.

Що з ними буде далі? (запитує журналіст)

Вони поки будуть тимчасово зберігатися на території комунальних підприємств. Бажаючі їх забрати можуть звернутися, буде складений адмінпротокол про порушення.

Олександр Даюк складає перелік демонтованих об’єктів. Станом на 12-ту дня у списку – двадцять банерів. Натомість в кузові бригади, що працює в центрі на Соборній – чотири. Представник відділу благоустрою Ігор Малевич каже: власників попередили і принаймні семеро самостійно забрали конструкції.

 

Цей знак відносять після приїзду журналістів. Але низку конструкцій комунальники оминають, бо ті нібито не заважають пішоходам.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

– Звичайно, за один день ми все не знімемо. Але за 2-3 дні – знімемо всю рекламу. Був період, коли ми раділи від встановлення такої реклами. Бо це теж кошти. Ми в бюджет щороку 5-6 мільйонів отримували. Але вже забруднили нею все місто.

Юрист Гліб Олійник вважає, що влада має домовлятися з власниками будинків, на яких висить частина реклами.

Гліб Олійник, експерт у галузі ЖКГ:

– Місто потрібно вичистити від зовнішньої реклами і вивісок, які мають абсолютно неестетичний вигляд. Таке враження, що ми живемо в якомусь Шанхаї кінця ХІХ-го століття... Дійсно можна демонтувати конструкції, але ті, які на комунальній землі і об’єктах комунальної власності. Приватна власність є непорушною. Якщо щось розташоване на паркані приватного обійстя чи фасаді будинку – для цього є судовий порядок.

На місці ми застаємо власницю подвір’я, огорожа якого обвішана рекламою. На камеру спілкуватися не бажає, але каже: про дозволи на банери раніше не чула. Телефонуємо на декілька номерів, вказаних на площинах. Рекламодавці пояснюють: про демонтаж дізналися від нас. Далі – коментар замовника цієї реклами пам’ятників.

 – Просто б вони дзвонили б, і, наприклад, за гроші там чи ще десь, говорили б людям аналоги, де можна розмістити, де платно, де бесплатно, де там, що як, да й все. Знаходжу по інтернету чи ще людей, які цим займаються і розміщають. Потім мені скидують посилання, де розміщають, я приїжджаю, перевіряю і плачу за це гроші, – розповідає телефоном рекламодавець Олександр.

Коли люди на керівних посадах більше десяти років, і за їх влади встановлювалися ці всі конструкції, видавалися чи ні дозволи, закривалися очі – це виглядає кумедним цирком, навіть не смішним, а огидним. Якщо є певні місця, відведені для рекламних конструкцій – хай би робили аукціони, і підприємці мали можливість на певний термін викупати ці рекламні площі, далі ними користуватися. А спецдозволи – це можливість маніпулювати, можливість для корупції, – додає Гліб Олійник.