У справі хірурга Думановського заслухали медекспертів-паталогоанатомів

18:30, 12 лис. 2019
 
У справі хірурга Думановського заслухали медекспертів-паталогоанатомів

Двоє медичних експертів-паталогоанатомів підтвердили у померлого пацієнта 5-річного Миколи Антонюка хворобу Крона. Це були останні із 8 експертів, допитаних у цій справі. Їхні висновки заслухали сьогодні по відеозв’язку на засіданні Рівненського міського суду. Їх долучили до справи про неналежне виконання професійних обов’язків хірургом обласної дитячої лікарні Костянтином Думановським. Саме його адвокат Борис Савчук заявив клопотання про допит незалежних експертів, які б дали оцінку попередній експертизі харківських спеціалістів щодо причини смерті Миколи Антонюка. В ній зазначалося, що дитина могла померти від хвороби Крона або ж інфекційного захворювання органів кишково-шлункового тракту.

Борис Притолюк, судмедексперт, м.Луцьк:

Слід зазначити, що ця патологія діагностується дуже важко у зв’язку з тим, що її симптоматика повністю не визначена і вона може симулювати інші захворювання. Навіть якусь ангіну, а захворювання живота тим більше батьки самостійно дали обезболюючі препарати і воно також могло в якійсь мірі завуалювати клінічну картину. Хвороба Крона у даному випадку ускладнилася шоком.

Ганна Степанюк, бабуся померлого Миколи Антонюка:

Вона (дитина,-ред.) була активна, ходила в садочок до останнього дня. Крона в дитини не було, все.

 – Я спробую відповісти. По-перше, діти, які знаходяться в ремісії, без загострення хвороби Крона, можуть бути активними, і можуть складати враженя, що діти здорові, – повідомила через онлайн-зв’язок Клавдія Шатрова, судмедекспертка, м. Київ.

Прокурор Василь Суржук під час сьогоднішнього засідання клопотав про ще одну експертизу - у Житомирі. Продовжать розгляд справи 2 грудня. Нагадаємо, лікаря обласної дитячої лікарні Костянтина Думановського обвинувачують у неналежному виконанні професійних обов’язків. Мова про події, які сталися у листопаді 2015-го року. Тоді 5-річного Миколу Антонюка із підозрою на апендицит привезли до обласної дитячої лікарні. За кілька годин він помер. Батьки Миколи Антонюка звинувачують Костянтина Думановського у неналежному виконанні професійних обов’язків, саме він того дня був на чергуванні. Санкція статті передбачає обмеження волі до п’яти років або позбавлення - до трьох років. Суд триває майже чотири роки, строк притягнення до відповідальності за цією статтею - 5 років.