До Рівного приїхав французький піаніст-віртуоз, який грає однією лівою (ВІДЕО)

18:32, 12 лис. 2019
 
До Рівного приїхав французький піаніст-віртуоз, який грає однією лівою (ВІДЕО)

Лише однією лівою рукою на фортепіано француз Максим Зеккіні грає так, що здається, ніби звучить цілий оркестр. Піаністів з таким умінням лише троє у світі. І сьогодні Максим Зеккіні виступає у Рівному. З нашого міста він почав  свій концертний сезон в Україні. Окрім Рівного, він зіграє також у Львові та Одесі. Перед концертом французький віртуоз також провів майстер-клас в Інституті мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету. Там побувала і наша знімальна група.

Прелюдію Скрябіна лише лівою грає француз Максим Зеккіні – один з трьох піаністів у світі, які грають лівою рукою цілий концерт.

Максим Зеккіні, французький піаніст:

– Насправді – я правша, але дуже наполегливо і багато працював для того, щоб моя ліва рука могла бути нарівні з правою. Щоб моя гра справляла враження, ніби грають дві руки – я затрачаю багато енергії. І багато працюю над ногами, щоб дати тілу опору.

Гру лівою Максим Зеккіні практикує вже 20 років. Нині своє уміння він демонструє під час майстер-класу в Інституті мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету.

Олександр Веретянніков, магістрант Інституту мистецтв РДГУ:

Не було чогось занадто, звичайні прийоми, як для будь-якого піаніста чи скрипаля. Але справжність виконання доступна не кожному, щирість у виконанні треба досягати роками і, як він правильно сказав – дуже тяжким трудом. Видно, що це музикант, який не просто називається піаністом, а живе цим.

Юлія Колесниченко, викладачка музичної школи №1 Рівного:

Два роки, здається, минуло, як я була на концерті, як він в органному залі давав концерт для лівої руки. І я була в захопленні, бо це було вперше. Дуже щаслива, що в нашому провінційному містечку є така можливість спілкуватися з такими грантами музики.

Лівою рукою сьогодні увечері в залі органної музики Максим Зеккіні зіграє лише кілька творів. У програмі є також його варіації на тему "Вестсайдська історія" Леонарда Бернстайна. До слова, батьки цього композитора – родом із Рівного.

З виступу в Рівному сьогодні Максим Зеккіні починає свій концертний сезон і Україні, що має назву "Фортепіано від Моцарта до мюзиклу".

Надія Чумак, директорка ГО «Альянс франсез»: 

– Рівне – найменше місто серед тих великих, де є "Альянс Франсез", і ми маємо можливість приймати у себе артистів такого виского рівня. Максим Зеккіні насправді – зірка світова, і те, що він зміг до нас приїхати, він озвучив сам: "Україна – це країна, яка йому зайшла в серце. І так любить українську публіку, що готовий сюди їхати, навіть, якщо доведеться щось відмінити з інших країн.

Тож спеціально для рівнян Максим Зеккіні підготував кілька українських мотивів у власному аранжуванні. Загалом, в Україні Максим Зеккіні зіграє в трьох містах. За тиждень він виступить у Львові, а потім – в Одесі.