У Рівному обговорюють забудову правого берега Басового Кута (ВІДЕО)

19:12, 11 лис. 2019
 
У Рівному обговорюють забудову правого берега Басового Кута (ВІДЕО)

Припинити стихійну забудову, налагодити водовідведення та поліпшити інфраструктуру. Такі завдання намагався вирішити в детальному плані території правого берега Басового Кута і вулиці Чорновола його розробник – архітектор Дмитро Котляров. Детальний план цієї ділянки замовило управління архітектури і містобудування, а 10 жовтня його оприлюднили на офіційному сайті управління. Сьогодні проєкт презентували для публічного обговорення.

 
Проєкт детального плану території правого берега Басівкутського водосховища і зміни до вже чинного плану вулиці Чорновола презентував сьогодні архітектор Дмитро Котляров. На публічне обговорення прийшли мешканці району, їхні представники, депутати міської ради та фахівці містобудування. Площа цієї ділянки – 80 гектарів. Серед проблем, варіанти вирішення яких озвучив архітектор, – це затори, стихійні забудови та відсутність дитсадочка і школи, а також водовідведення.
 
Дмитро Котляров, архітектор:
 
– З оцієї всієї території дощова вода буде збиратися каналами, виводитися на каналізаційні насосні станції і качатися назад сюди в цей колектор, або відправлятися на очистку. Це вже залежить від технічних умов і подальшої розробки.
 
 
Вадим Сидорчук, рівнянин:
 
– Я зараз хочу звернути увагу, що жодним чином не можна допустити створення прокладання саме оцього каналу, який буде 1,5-2 метри в діаметрі відкритого типу. В мене особисто там маленькі дітки. Так само у моїх сусідів. Чого за рахунок наших ділянок ми мусимо задовольняти, я вважаю, потреби бізнесу, який збудував "Щасливе", "Південний" і інші ділянки? Їх фактично відкласти поки що до ще одного обговорення як мінімум.
 
Відповідно до проєкту, вздовж вулиці Чорновола Дмитро Котляров планує шестиповерхову забудову, аби раціонально використати землю, а також захистити відпочинкову зону Басового Кута від шуму. Частину виїздів зі "Щасливого" варто, на його думку, заблокувати, натомість облаштувавши Х-подібне перехрестя із світлофором. Деякі дороги, канали та інші інфраструктурні рішення у проєкті детального плану позначені на ділянках тамтешніх мешканців.
 
 
Ігор Ковалець, депутат міської ради:
 
– Що буде з тими дорогами, які йдуть по людській землі. Абсолютно вірно. А якщо за ними, за цією людською землею є далі ділянки людські, які не мають просто доступа фізичного до дороги. То тоді треба щось робити. Треба вилучати – значить будемо вилучати.
 
 
– Є два алгоритми: перший – дійсно по суспільним потребам у вас її заберуть, поміняють чи ще якимось чином. Або накладуть вам планувальні обмеження,додає архітектор Дмитро Котляров.
 
 
Усі пропозиції і зауваження внесуть до протоколу, далі проєкт потрапить на розгляд містобудівної ради, згодом його обговорюватимуть на депутатських комісіях, поки врешті цей проєкт прийматимуть на сесії міської ради. На всіх етапах цього процесу до проєкту можна вносити правки та пропозиції.
 
– Я звертаюся зразу до депутатів міської ради. Я не знаю, коли буде затверджений детальний план територій, але бюджет формується вже. Якщо є можливість "забити" гроші на реконструкцію, хоча би на проєктно-кошторисну документацію реконструкцію вулиці Чорновола, щоб передбачити і виконати її в наступному році, говорить каже Дмитро Котляров.
 
– Про яку суму йде мова? (запитують із залу)
 
– Я думаю, десь 400-500 тисяч гривень, – відповідає архітектор.