На «Київ-Чоп» перекривали трасу через «продаж землі» (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

10:10, 11 лис. 2019
 
На «Київ-Чоп» перекривали трасу через «продаж землі» (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Це відбувається на дубенському напрямку за Рівним біля повороту на П’ятигори. Люди, які представляються фермерами та аграріями, кажуть, що виступають проти запуску в Україні ринку землі, адже той, на їхню думку, невигідний українцям та сприятиме розвитку великих агрохолдингів. Також серед учасників є представники «Національного корпусу».



Зазначимо, що періодично протестувальники пропускають транспорт. Також нагадаємо, у жовтні під час зустрічі з представниками аграрного сектору президент Володимир Зеленський зазначив, що розуміє перестороги та взяв до уваги побажання та зауваження щодо законопроекту, який планують ухвалити в Україні.

Інформація уточнюється та оновлюється. Подібні акції відбуваються також і в інших областях України. 

________

10.40

Трасу розблокували.

На годину поблизу села П’ятигори перекрили трасу Київ-Чоп учасники акції, які виступають проти продажу землі. З 9-ї 30-ть люди ходили пішохідним переходом, періодично пропускаючи автомобілі. Організувала акцію "Всеукраїнська аграрна рада" спільно з Асоціацією фермерів, розповів представник останньої Василь Радзівіл. З його слів, долучилися до протесту і представники Національного корпусу. Тривала акція одну годину. О 10-й 30-ть учасники повністю розблокували рух трасою. Такі акції проти продажу землі відбулися в 13 областях України, повідомив заступник голови "Всеукраїнської аграрної ради" Денис Марчук.

Василь Радзивіл, представник Асоціації фермерів області:

– Мета акції – ні продажу землі іноземним громадянам, іноземним фірмам, латифундистам, холдингам. Тому, що буде продана не тільки земля, а й наша держава. Землю купить той, хто дасть більше. Араби, китайці, і інші національності, які мають багато грошей. А я не хочу їх бачити у своєму селі. Бо там живуть мої діти, сусіди, рідні, односельці. І хай вони обробляють землю.

Олег Поліщук, учасник акції, фермер з Гощанського району:

– У нас немає передумов для ринку землі. Чи можна продавати землю в державі, яка воює, яка немає фіксованих кордонів. По-друге: держава у нас олігархічна. По-третє: у нас повний безлад в держгеокадастрі. Паї налягають на кладовища, залізну дорогу, в озерах є паї. Тобто тут порядку не зробили, а вже хочуть ринок землі запровадити.


Антон Крук, речник Нацполіції області:

– Домовилися про те, щоб вони періодично пропускали транспорт, який накопичується на трасі. На місці працює поліція превентивної комунікації, патрульна поліція. Також ми передбачили об’їздні шляхи, щоб не допускати заторів.

________

12:40

Володимир Зеленський опублікував звернення щодо земельного питання. 

– Прийнято наступне рішення: між першим та другим читанням, у діючий проєкт закону будуть внесені правки, згідно яких право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Іноземці та компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські землі, українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде міститись у законі. Найближчим часом Верховна Рада розробить і прийме закон, який чітко встановить види і механізми референдуму, і нарешті надасть українцям право вирішувати долю того чи іншого дуже важливого для них питання,сказав Володимир Зеленський.

 

Більше по темі розбирались в програмі "Тема дня":