У "Євро-Арті" експонують роботи львівського художника

15:06, 10 лис. 2019
 
У

"Сяйво посмішки". Виставка робіт львівського художника Романа Яціва під такою назвою запрацювала у галереї "Євро-Арт". Загалом на експозиції автор презентував 27 картин.

У своїх полотнах Роман Яців хотів передати хороший настрій через метафоричне, безформенне мистецтво, обігравши все кольорами та пластикою. Художник малював картини протягом 4-х років акриловими фарбами на папері. Свої твори сам автор характеризує, як баланс між «магічним реалізмом» та ліричною абстракцією. Виставку експонуватимуть у галереї "Євро-Арт" до 15-го грудня.

– Це мотив з братиками я намагався їх трансформувати в такий картинний образ, такий довільний. Тобто, це певна імпровізація находу, тобто я підсилив і гіперболізував зображення не деталізував, а навпаки хотів надати значення тим формам, і щоб вини дійсно складали враження якоїсь такої посмішки,розповів Роман Яців.

Роман Яців, художник:
– Я ледь встиг оформити більшість робіт, щоб їх тут показати. У Рівне привіз найсвіжішу частину мого нового проєкту «Сяйво посмішки». Давніші роботи з нього зараз у Лодзі в Польщі. Докупи я їх зведу лише в наступному році і виставлю у львівській галереї Шептицького.

Що таке «магічний реалізм» і як далеко від нього до «ліричної абстракції»?

– Робота «Магія лісу». Я зауважив в реальному лісі біля Львова, як від вітру похилилися дерева. І я цей мотив вирішив використати. Але ще більше нагнув ці дерева, дав активніший колір. Я працюю з різними інструментами, крім пензля, використовую валик, мастихін, губки різні. І ніколи не знаю, яким буде кінцевий продукт. Але іноді так захоплююся цим, що далеко відходжу від того прообразу. І така версія вже називається «лірична абстракція». Іноді його ще називають «арт-інформель», безформенне мистецтво,пояснює художник. 

Мистецтвознавець Микола Бендюк:
– Досі я знав «реалістичного Яціва» і «абстрактного Яціва». А в цій виставці він новий для мене. Я б назвав це «абстрактний Роман Яців, але з поясненнями». Хоча, щоб повністю зрозуміти його живопис, треба прочитати його праці, він хороший теоретик. (ред. – Роман Яців - автор 20 книг і 700 наукових статтей з мистецтва). Мене найперше чіпляє в цих роботах ритм, настрій і колір. Мені новий Роман Яців ближчий своєю «ліричною абстракцією». А для «Євро-Арту», де звикли більше показувати реалізм, це однозначно прорив. Це знакова виставка і цікава.

Чому «Сяйво посмішки»?
– «Сяйво посмішки» з акцентом, що посмішка – це наша національна вдача. Вона прочитується в народному іконописанні, в роботах геніальної Марії Приймаченко та інших творах українського етнічного мистецтва. І я теж хочу, щоб ми в посмішці ставали гарнішими, гіднішими і посмішка ставала нашою зброєю. В посмішці закладено багато великої сили. І я за ту силу посмішки, з якою можна долати будь-які труднощі,розповів художник.

 

Мистецтвознавця Лариса Костюк:
– «Тут 27 робіт і 27 різних посмішок. Є щаслива емоція, іронічна, еротична, посмішка смутку… а на одній з робіт я бачу навіть авторську посмішку. Я думаю, що автор такими роботами хоче показати, як можна розпізнавати ці емоції. Адже стародавні єгиптяни використовували 365 відтінків емоцій. Ми ж зараз застосовуємо приблизно 20».