Як радіодиктант національної єдності писали працівники Суспільного у Рівному (ВІДЕО)

19:09, 8 лис. 2019
 
Як радіодиктант національної єдності писали працівники Суспільного у Рівному (ВІДЕО)

Рівненська філія Суспільного телебачення долучилася до написання радіодиктанта національної єдності. Він відбувся удев’яднадцяте до дня української писемності та мови. Цьогоріч у диктанті йшлося про еволюцію від написів на бересті до цифрових даних. Автор Олександр Авраменко вніс до тексту і слова на перевірку правил нового правопису.

 
У ньюзрумі рівненської філії Суспільного телебачення готуються до радіодиктанту національної єдності. Він має розпочатися за декілька хвилин. Іван Марчук – філолог за освітою.
 
 
– Якщо чесно, диктант не писав років дев’ять після закінчення університету. Думаю, що помилки будуть, але небагато. Побачу, наскільки моя самовпевненість мені не зраджує. Сподіваюся, читачі помічають, як ми намагаємося "грамотно" писати на наших сторінках,сказав журналіст новин Іван Марчук.
 
Старий радіоприймач, словники та портрет Шевченка – символи диктанту у ньюзрумі. Починали слухати диктант в Україні на приймачах, за 19 років ситуація змінилася і колеги Суспільного вмикають стрім на сайті UA:Рівне.
 
 
Олена Хлиновська, журналістка "Теми дня":
– Не готувалася, досконально не вивчала нововведення у правописі. Цікаво перевірити свої знання та сили, наскільки ми знаємо рідну українську мову.
 
  
Олексій Бухало, журналіст "Теми дня":
– Я знаю наперед, що будуть помилки, адже пам’ятаю, як зі школи у мене було за зміст "п’ять", а грамотність в мене завжди шкутильгала на одну ногу. Але не розчаруюсь, зрештою – це команда гра.
 
Диктант триває майже пів години.
 
 
Світлана Кошмак, режисерка новин:
– Думаю, що справилися непогано. Розумію, що десь є якісь нюанси. Текст був цікавий, я побачила деякі новинки нового правопису. Уважно слухали Олександра, перевірка покаже.
 
Вперше диктант на перевірку можна надіслати не листом, а й сканом чи фото на електронку, вайбер або фейсбук-сторінку радіо. Працівники Суспільного саме це роблять. Роботи приймають 15 хвилин, потім публікують правильний текст на сайті Українського радіо.
 
 
Орест Гринюк, головний редактор новин:
– Як на мене, результат вийшов не такий добрий, як міг би бути. Але це спонукає нас опрацювати свої помилки. Ми розуміємо, що ми є взірцем для нашої аудиторії, взірцем грамотності. Тут потрібна подальша робота.
 
Загалом же диктант писали школярі, чиновники та відвідувачі бібліотек. До середини грудня надіслані роботи мають перевірити, після чого оголосять імена авторів десяти найкращих. Вони отримають призи.