Спір між громадою та єпархією, або як виселяють із церкви у центрі Рівного (ВІДЕО)

19:22, 7 лис. 2019
 
Спір між громадою та єпархією, або як виселяють із церкви у центрі Рівного (ВІДЕО)

З наказом про примусове виселення релігійної громади парафії Святого Миколи Чудотворця з приміщення на вулиці Словацького у Рівному сьогодні туди прийшли державні виконавці. Стягувачем у документах вказане Управління Рівненсько-Волинської єпархії Православної церкви України.

Церква та єпархіальне управління впродовж чотирнадцяти років ділили одну будівлю. Прихожани храму разом з його настоятелем Іваном Поляницею наполягають на приналежності своєї релігійної громади до Православної церкви України. А керуючий Рівненсько-Волинською єпархією єпископ Гавриїл Суспільному заявив, що вони "вже 14 років поза межами церкви". Продовження теми – у матеріалі.

З транспарантами на вулиці Словацького у Рівному зібралися декілька десятків парафіян. Люди протестують проти примусового виселення з цього приміщення.

Людмила Харитончук, прихожанка храму:

Ми – маленька громада. Ми тут як одна сім’я. Нам болить серце, що нас отак викидають на вулицю.

Зараз тут під одним дахом співіснують церква Святого Миколи Чудотворця та управління Рівненсько-Волинської єпархії. З наказом про примусове виконання рішення господарського суду про виселення релігійної громади сьогодні сюди прийшли державні виконавці.

 

Павло Якобчук, начальник Рівненського міського відділу Державної виконавчої служби:
– Ми прийшли сюди вже не вперше. Ми відкрили виконавче провадження за наказом Господарського суду, яким визначено виселити релігійну організацію парафії храму Свяфтого Миколи-Чудотворця з частини даного майна. Стягувач – це Управління Рівненсько-Волинської єпархії УПЦ (ПЦУ).

Настоятель храму протоієрей Іван Поляниця, який служить тут упродовж останніх п’ятнадцяти років, вважає, що першопричиною боротьби за храм є земельна ділянка у центрі міста.

Протоієрей Іван Поляниця, настоятель церкви Святого Миколи Чудотворця:
Тут важливо те, що є 14 соток землі. І тут можна побудувати готель чи ще щось інше. Ця будівля нікому не треба. Потрібна земля.

Ієрей Степан Маринич:
– Єпархія порушує, домагаючись, щоб храм віддали у їхню власність, вона порушує статті Закону України і постанову, що культові споруди є виключно власністю релігійних громад. Ми – релігійна громада, зареєстрована ще у 2004 році. Нам це приміщення передали, ми окультурили його.

Стягувачем, згідно з наказом Господарського суду Рівненської області про примусове виконання рішення про виселення, є управління Рівненсько-Волинської єпархії Православної церкви України.

Єпископ Гавриїл, керуючий Рівненсько-Волинською єпархією ПЦУ:
Вже 15 років ми ведемо судові процеси. Ми лише мирним шляхом хочемо це питання вирішити. Дійшли фіналу. Останній з можливих в Україні судів прийняв рішення на нашу користь. Як був весь будинок наш – так і залишиться. Ми їх любимо. Хоча вони 14 років – поза межами церкви.

На запитання про звинувачення у намірах продати землю єпископ відповів так:

В нас всі питання вирішує єпархіальна рада. Що буде? Я поки не маю відповіді.

Після майже годинних суперечок і обговорень державні виконавці вирішили відкласти провадження виконавчих дій.

– Враховуючи те, що ви порушуєте Закон і перешкоджаєте виконанню рішення суду, враховуючи, що вже є певний вечірній час... Законом визначено право відкласти провадження виконавчих дій на строк до десяти днів. Сьогодні 07.11. Тому до 17.11. Примусове виселення повторно призначене на 18.11. До цього часу ви можете клопотати про зупинення виконання рішення суду, – додає Павло Якобчук.