Вишиване рівнянкою Євангеліє увійшло до Книги рекордів України (ФОТО)

18:44, 7 лис. 2019
 
Вишиване рівнянкою Євангеліє увійшло до Книги рекордів України (ФОТО)

Найбільше з чотирьох вишиваних євангелій Олени Медведєвої увійшло до Книги рекордів України. Це зафіксували сьогодні о 14-й годині у Літературному меморіальному музеї Тараса Шевченка в Києві. Про це Суспільному розповіла сама Олена Медведєва. Книга-рекордсменка вишита технікою "стебнівка". Це запатентований авторський шрифт Олени Медведєвої.

Олена Медведєва, авторка вишиваної книги-рекордсменки:

– Вона за вагою найбільша, 9кг 400грамів, в ній 60 сторінок (у решти євангелій менше). Тому саме її обрали для рекорду. Зрозуміло, що вона вишивалася не для рекорду. Але отримання цього сертифіката для мене така знакова подія, тому що свідчить про те, що це перша в Україні найбільша вишивана книга вручну. 12 сантиметрів товщина книги, і в ній вишито 88 тисяч 700 літер і розділових знаків.

Загалом у доробку засновниці видавництва "Креативна книга" понад 20 арт-буків: мереживних, різьблених, солом’яних, шкіряних, бурштинових, в’язаних тощо.

Щодо вишиваних книг, то першим був "Кобзар" Тараса Шевченка, потім – збірки Івана Франка і Ліни Костенко, а також 4 Євангелія. Нині майже готова "Лісова пісня" Лесі Українки", паралельно Олена Медведєва вишиває також книжкові мініатюри. Уперше до цього процесу вона долучила інших.

У музеї Уласа Самчука пропонує охочим вишити кілька літер з його трилогії "Волинь". Ця акція відбувається для того, щоб повернути твори письменника до шкільної програми.