Будівлю колишньої "Русани" вирішили внести в перелік об’єктів культурної спадщини: що це означає (ВІДЕО)

19:43, 6 лис. 2019
 
Будівлю колишньої
Будівлю на розі вулиць 16-го Липня-Драгоманова, де колись знаходилось кафе "Русана", вирішили внести до переліку об’єктів культурної спадщини як пам’ятку місцевого значення. За це проголосували члени консультативної ради при управлінні культури і туризму облдержадміністрації. За 10 днів відповідне розпорядження має підписати голова обласної адміністрації і скерувати на погодження у Міністерство культури. А після цього будівлю охоронятиме закон, навіть якщо вона й далі перебуватиме в оренді. 
 
 
Віктор Луц, співробітник обласного краєзнавчого музею:
– Вперше ми фіксуємо цю будівлю на карті Бургіньйона. І вона там дуже добре простежується, це карта 1797-го року. Бачимо, де має бути розміщена гімназія, бачимо тут оранжерею, яка збереглася. І будиночок, про який сьогодні в нас іде мова, той, де вже в середині 19-го століття проживав директор гімназії. На основі саме цієї карти, яку свого часу відкрив Петро Ричков в Санкт-Петербурзькому архіві, був зроблений макет старого Рівного, який існує у нас в музеї. Місяць тому була випущена монографія, присвячена Бургіньйону, де уже цю карту з фотографіями, з усім представили широкому загалу. І сумніватися в тому, що він нараховує уже 200 років – немає ніякого сумніву.
 
Колишній директорський будинок на розі вулиць 16-го Липня-Драгоманова статусу пам’ятки немає і перебуває в оренді у фірми "Русана плюс". Зробити його об’єктом культурної спадщини пропонує голова правління громадської організації "Наша мета" Марія Гандзюк.
 
 
Марія Гандзюк, голова правління ГО "Наша мета":
– Я хочу показати, що ми із січня почали це досліджувати і ця будівля була геть зовсім занедбана. Вирішили, щоб вона не зруйнувалася, звернутися, щоб її зробили пам’яткою місцевого значення. Ми зробили історичну довідку і звернулися в адміністрацію.
 
Це звернення розглядають на засіданні консультативної ради обласного управління культури і туризму. Чому громадська організація просить внести будівлю на вулиці 16-го Липня до переліку об’єктів культурної спадщини, пояснює член "Нашої мети" і депутат Рівнеради Роман Стасюк.
 
 
Роман Стасюк, член ГО "Наша мета":
– Просимо вас, щоб будівля лишилася в місті в тому вигляді, як вона є. Бо на сьогодні стоїть питання, даються невід’ємні поліпшення на це приміщення. І це перший крок на його приватизацію без будь-яких запобіжників, без конкурсу його хочуть викупити. Зараз іде мова про те, щоб відвести земельну ділянку і ми можемо втратити історичну будівлю назавжди.
 
 
Ольга Михайлишин, завкафедри архітектури НУВГП:
– Вважається, що ця будівля є однією із найстаріших мурованих будівель міста Рівного, як залишок колишньої резиденції Любомирських. Тому що маємо лише оранжерею і цю будівлю, яка ніде не фігурує як об’єкт культурної чи архітектурної спадщини. Як на мене, як зразок маломістечкової міської забудови, вона заслуговує на те, щоб увійти до числа пам’яток архітектури місцевого значення.
 
 
Юрій Калітинський, начальник відділу охорони культурної спадщини ОДА:
– Ми зараз говоримо тільки про перший етап. Про включення такого-то об’єкту по такій-то вулиці до переліку об’єктів культурної спадщини. Для цього потрібно, по-перше, фотофіксація, вона в нас є. Історична довідка про автентичність, підготовлена спеціалістом.
 
Рік побудови будівлі, про яку йдеться, коли була введена в експлуатацію і кому вона належала – з’ясовували також фахівці управління комунальною власністю. Задля цього, зі слів начальниці відділу правового регулювання Ірини Борисової, вони зверталися в Житомирський, Волинський і Рівненський архіви.
 
 
Ірина Борисова, начальниця відділу правового регулювання управління комунальною власністю Рівного:
– На карті-планшеті з посиланнями на лист 26-го року цей будинок по вулиці Галера значиться вже як існуючий. Це витяг, завірений з архіву. Також нам було додано, що у реєстраційній книзі нерухомого майна за 35-й рік також містяться відомості про цей будинок, у якому було зазначено, що в 25-му році тут розміщувалася дирекція громадських робіт. Але говорити про те, що це є історична пам’ятка чи архітектурна пам’ятка – це треба доводити, принаймні, з того, що ми провели дослідження, такої історичної цінності і посилання на 17-те чи 18-те століття.
 
 
– Управління культури, як орган охорони культурної спадщини, буде готувати проєкт розпорядження голови про включення об’єкту до переліку об’єктів культурної спадщини. Це якби перший етап. Закон говорить, що при набутті даного приміщення об’єктом культурної спадщини, це те ж саме, що й пам’ятка, – додає начальник відділу охорони культурної спадщини ОДА Юрій Калітинський.
 
Як ми раніше розповідали, приміщення колишнього кафе знаходиться в оренді у фірми "Русана плюс". Раніше представник "Русани плюс" Іван Крутень повідомляв, що їхня фірма там хоче зробити поліпшення будівлі. Але після того, як цей будинок внесуть до переліку об’єктів культурної спадщини, як пам’ятку місцевого значення, з орендарем буде заключений охоронний договір, – пояснює Юрій Калітинський. У ньому буде прописано, що можна, а чого не можна робити із цим об’єктом.