Підпал ресторану "Ліон": подробиці інциденту (ВІДЕО)

17:00, 5 лис. 2019
 
Підпал ресторану

Причиною пожежі в рівненському ресторані "Ліон" був підпал. Про це сьогодні Суспільному повідомив речник головного управління Національної поліції в області Антон Крук.

Ресторан підпалили вночі. На місці пожежі поліцейські знайшли залишки автомобільних шин із запахом бензину. Як розповів речник Служби порятунку області Дмитро Мельник, загалом полум’я знищило покрівлю на площі у сто квадратних метрів та побутову техніку. Осередок загорання знаходився з тильної сторони будівлі, де розташовувалася дровітня та приміщення для мангалу.

Повідомлення про загорання в ресторані "Ліон" у Держслужбі з надзвичайних ситуацій отримали приблизно о пів на третю ночі. Упродовж наступних трьох годин із полум’ям тут боролися три десятка пожежників із залученням шести спецавтомобілів.

 

Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС в області:
– Площа пожежі – значна. Більше ста квадратних метрів. І велике пожежне навантаження було. Існувала серйозна загроза того, що вогонь пошириться всередину приміщення, бо сам осередок пожежі знаходився в дровітні.

Так тильна сторона ресторану, звідки, за словами Дмитра Мельника, поширилася пожежа – виглядала вранці. На згарищі журналісти Суспільного помітили залишки автомобільних шин. Вони, за інформацією поліцейських, і могли стати причиною пожежі. Подію кваліфікували, як підпал.

Антон Крук, речник Нацполіції області:
– Додатковий огляд слідчо-оперативної групи та вибухотехніків ГУНП встановив, що за рестораном в підсобних приміщеннях були виявлені шини з запахом паливно-мастильних матеріалів. Слідчі внесли інформацію про цю подію в ЄРДР за фактом пошкодження майна шляхом підпалу.

Першим про пожежу повідомив охоронець закладу. Головний лікар обласної лікарні Іван Зима телефоном підтвердив, що 49-річного чоловіка, який намагався загасити вогонь самотужки, після перев’язки відпустили додому на амбулаторне лікування. Рятувальники на місці події охоронця вже не застали. У лікарні з ним поспілкувалися поліцейські.

– Повністю ліквідували загорання о пів на шосту ранку. На той час жертв не було. Але вже після ліквідації пожежі медики повідомили, що опіки першого-другого ступеня отримав охоронець закладу. Він від госпіталізації відмовився,додав речник ГУ ДСНС в області Дмитро Мельник.

– Охоронець нічого цінного слідчим не сказав. Він говорив, що відчув, що горить. Намагався сам погасити, викликав пожежників. В результаті отримав опіки рук і обличчя. Незначні,розповів речник Нацполіції області Антон Крук.

Сьогодні на місці пожежі журналісти Суспільного застали робітників, які розбирали згарище.

Ось що вони розповіли:

– Зал трохи пошкодився зверху... А так – ... Перший поверх – цілий. А другий поверх – таке... Зал тільки.
– А ви тут розбираєте згарище? (запитує журналіст)
Наша задача – зняти метал з даху,сказали робітники.

За словами Антона Крука, зараз поліцейські встановлюють особу фактичного власника ресторану. Невідомо поки також, чи було майно застрахованим. Свою заяву з приводу пожежі у ресторані "Ліон" сьогодні на засіданні тимчасової депутатської комісії Рівнеради зробив начальник управління культури, у підпорядкуванні якого знаходиться парк Шевченка.

Тарас Максименко, начальник управління культури Рівного:
– Я думаю, що сьогоднішній підпал "Ліона" може бути пов’язаний з перерозподілом сфер впливу в тому ж парку. Бо що на його місці буде, скільки поверхів і хто погоджуватиме? А директор парку буде нести відповідальність за погодження проекту, який буде на його території.

Згідно даних з відкритих реєстрів, станом на 3 листопада власником товариства "Фірма Ліоніс", яке займається ресторанним бізнесом і розташоване за однією адресою з рестораном "Ліон", є Олександр Мичко. Варто зазначити, що у 2013-му році агенція журналістських розслідувань "Четверта влада" проводила розслідування щодо цього ресторану. Тоді вона реальним власником "Ліона" назвала Анатолія Онищука. Останній, нагадаємо, загинув у серпні  ДТП біля Корця.

Нагадаємо, в ніч на четверте лютого цього року у Рівному горів ресторан грузинської кухні, розташований на околиці парку Шевченка. Тоді на місці займання також виявили залишки автомобільних шин із запахом паливно-мастильних матеріалів. Будівля ресторану вигоріла майже повністю і не була застрахована. Сьогодні речник Нацполіції області Антон Крук повідомив, що досудове розслідування у тій справі все ще триває. Деталі ж повідомити відмовився, посилаючись на таємницю слідства.