Комісія дивилась, на що міняти Центр творчості молоді задля "музею пива" (ВІДЕО)

19:10, 4 лис. 2019
 
Комісія дивилась, на що міняти Центр творчості молоді задля

До середи відклали голосування щодо ідеї обміну майже столітнього будинку на вулиці Петра Могили на третій поверх у новій сусідній будівлі члени тимчасової депутатської комісії Рівнеради. Нагадаємо, створити таку комісію вирішили після звернення депутата та директора рівненського пивзаводу Мар’яна Годи. Він пропонує обміняти будівлю Міського центру творчості учнівської молоді, яка наразі перебуває у комунальній власності – на поверх у приватній будівлі поряд. А історичний будинок – відреставрувати та облаштувати там музей пивоваріння. Сьогодні під час виїзного засідання комісії депутати оглянули обидва об’єкти та вислухали пропозиції і вимоги сторін.

 
Зараз у цій майже столітній будівлі займаються вихованці міського Центру творчості учнівської молоді. Поряд – територія рівненського пивзаводу, де його власник, депутат Рівнеради Мар’ян Года будує "історичний квартал" із готелем та площею для фестивалів. Сусідній будинок, який поки є комунальною власністю, підприємець хоче відреставрувати та облаштувати тут музей пивоваріння. Обміркувати таку ідею сьогодні в рамках виїзного засідання сюди приїхали члени тимчасової депутатської комісії. Екскурсію депутатам проводить директорка Центру Тетяна Сосновчик.
 
 
Члени комісії оглядають класи для навчання, адмінкабінети та виставкову залу.
 
 Фрагмент діалогу мера та директорки:  
– Скільки кабінетів тут? (питає мер)
– Тут 5 і там 3 – це навчальні класи. І 5 – адмінкабінетів. Бо тут в нас і бухгалтерія. Тобто 13 кабінетів і 250 квадратів корисної площі.
 
 
Участь у роботі комісії бере доктореса архітектури Національного університету водного господарства Ольга Михайлишин. Увагу присутніх вона акцентує на автентичності віконних рам, сходів та фурнітури, вважаючи, що будівля, яка на початку минулого століття була збудована на замовлення тодішнього власника рівненської пивоварні Герша Пісюка, має шанс стати туристичною принадою міста.
 
Ольга Михайлишин, завідувачка кафедри архітектури НУВГП (ліворуч):
– В 2023-му цьому будинку виповниться 100 років. Він очевидно потребує ремонту. І цей ремонт може дати той, хто вкладе гроші. Місту потрібен тут музей пивоваріння. І єврейська громада хоче тут музейну кімнату власника. Це було б супер. Іншого шансу не буде. Є проект, є людина, готова вкласти кошти.
 
 
Це – сусідня будівля на вулиці Петра Могили, яка належить Мар’яну Годі. Третій поверх цього приміщення він готовий віддати Центру творчості учнівської молоді взамін столітнього будинку. Сьогодні сюди теж завітали члени тимчасової депутатської комісії. Зараз тут чотири кабінети, актова зала, два санвузли та автономне опалення від нової власної котельні поряд.
 
 
Мар’ян Года, директор пивзаводу:
– Плюс – гаражі. Враховуючи, що в них є карти, мотоцикли, верстати, – їх не можна ставити в класах, – я купив гаражі поряд і готовий поділитися.
– Гаражі опалюються? (запитує журналіст)
– Гаражі – холодні. Це треба визнати.
 
Також підприємець готовий власними коштами зробити тут ремонт для потреб Центру творчості.
 
– Якщо обмін відбудеться, комісія підтвердить – будуть певні вимоги для перебування тут дітей. Я готовий за свої кошти зробити перепланування і достойний ремонт,розповів директор пивзаводу Мар’ян Года.
 
Сьогодні члени тимчасової комісії не приймали рішення щодо обміну та переселення, відклавши голосування до середи.
 
 
Галина Кульчинська, голова тимчасової депутатської комісії:
– Я не бачу загрози для дітей. І по площі, і по тому, що Года готовий тут зробити – це треба придумувати причини, щоб не хотіти. Місто може отримати привабливу архітектурну споруду.
 
 
Анна Кузьменко, матір вихованця Центру творчості учнівської молоді:
– Щодо об’ємів і площі – то так. Щодо безпеки – поки ні. Це необгороджена драбина... Сходи. Там лише сталева нитка. І також питання про необгороджений двір.
 
 
Тетяна Сосновчик, директорка Центру творчості учнівської молоді:
– Зберемося з батьками і щоб батьки почули ці аргументи пана Годи. І тоді вирішувати. Можливо, це й непогано. Але є нюанси.