ЗНО для вчителів сьогодні вперше відбулося на Рівненщині (ВІДЕО)

17:28, 31 жов. 2019
 
ЗНО для вчителів сьогодні вперше відбулося на Рівненщині (ВІДЕО)

ЗНО для вчителів сьогодні вперше відбулося на Рівненщині. Участь у тестуванні брали вчителі початкових шкіл. Загалом до пункту тестування з’явилося 37 педагогів. Для чого їм ці іспити, цікавився Роман Свирида.


На подвір’ї перед будівлею Рівненської української гімназії педагоги-учасники незалежного оцінювання фахових знань починають збиратися більш ніж за годину до офіційного початку тестування.

Усі вони – вчителі початкових класів.

Оксана Луга, вчителька Головинського ліцею:

–Перед тим, як їхати, мені дуже гарну підтримку надали друзі. Психологічну. Я впевнена в своїх силах.
– Чому вирішили взяти участь у тестуванні? (запитує журналіст)
– Це – можливість самореалізуватися. Побачити, над чим ще потрібно працювати.

Лариса Швирид, вчителька Володимирецького колегіуму:

– Брала участь у конкурсі "Вчитель року". А це – ще одна можливість перевірити свою компетентність, спробувати, що це таке.
– Ви хвилюєтеся? (запитує журналіст)
– Мені здається, останній етап – найбільш комфортний. Все залежить від тебе особисто, від знань, які ти маєш.


Незалежне тестування – це третій етап Всеукраїнської сертифікації педпрацівників, яка у цьому році в Україні проходить вперше: на добровільній основі і згідно з визначеними квотами. Раніше усі педагоги-учасники вже презентували власне портфоліо і пройшли перевірку власної роботи у навчальних закладах експертами Центру оцінювання якості освіти.

Святослав Сидорук, начальник управління Державної служби якості освіти в області:

– До кожного педагога, який вирішив проходити сертифікацію, приїздили експерти, вивчали його роботу, спостерігали за роботою під час уроків, під час перерв.

О 10:15 двері пункту тестування відчиняють для його учасників. Потому, згідно з процедурою, відкривають опечатане сховище, де зберігався контейнер з тестовими завданнями.

Ще за десять хвилин – відкривають сам контейнер. У підсумку його відправлять у Київський регіональний центр оцінювання якості освіти і роботи будуть перевірятися там. 

Кількість пакетів із бланками для відповідей та тестовими зошитами відповідає кількості аудиторій, де проходять тестування педагоги. Пройти незалежне оцінювання фахових знань сьогодні з’явилося 37 осіб із тридцяти восьми зареєстрованих.



Тетяна Козіцька, вчителька Радивилівської гімназії:

– Ми ж відповідальні вчителі. Перечитували, проглядали програму.

 


Олена Холод, керівниця пункту тестування:

– На нашу область було закладено квоту – 42 вчителя, стільки могли прийти. Але з певних причин має прийти 38. Сама процедура – дуже наближена до ЗНО, яке пишуть абітурієнти. Буде 100 завдань. Робота – 180 хвилин".

Результати тестування оголосять наприкінці місяця. Після чого кожен із учасників сертифікації педагогічних працівників дізнається, чи пройшов перевірку. Успішне проходження сертифікації дозволить вчителям автоматично пройти атестацію та дасть можливість розраховувати на двадцятивідсоткову надбавку до заробітної плати.