"Сівітас" склав рейтинг прозорості кількох рад на Рівненщині

14:41, 31 жов. 2019
 

Доступ громадян на пленарні засідання, засідання депутатських комісій, оприлюднення результатів поіменного голосування, рішень сесій, виконавчих комітетів та доступний механізм подання електронних петицій. За цими та іншими критеріями експерти громадської організації "Центр суспільних дій "Сівітас" склали рейтинг прозорості органів місцевого самоврядування Рівненщини.

Для аналізу обрали чотири ради: Рівненську обласну, Дубенську, Здолбунівську та Рівненську міські. У підсумку найкращий показник прозорості, за словами голови ГО "Центр суспільних дій Сівітас" Володимира Зиля, вдалося досягнути Рівненській обласній раді. На другому місці – Рівненська міська, далі – Дубенська, четверте місце рейтингу посіла Здолбунівська міська рада.

 

Богдан Сологуб, керівник апарату Рівненської обласної ради:
– Ми чітко зафіксували порядок доступу громадян на засідання комісій і пленарних засідань обласної ради. Кожен громадянн, який захоче почути засідання – може бути на ньому присутній і навіть виступити. Буквально найближчими тижнями обласною радою буде презентовано нову версію сайту, який ще більше буде вдосконалений в частині того, щоб громадяни могли легше налагодити своє спілкування з депутатами. Тобто, сайт передбачатиме прямий зв’язок між громадянами і виборцями. Кожен виборець зможе написати конкретному депутату за допомогою нашого сайту.


Володимир Зиль, голова ГО "Центр суспільних дій Сівітас":
– Здолбунівська міська рада, на жаль, на даний час не здійснила кроків у напрямку прозорості. Є велика проблема з оприлюдненням висновків та рекомендацій постійних комісій. Чому так відбувається.. рада пояснює це тим, що в них не має спромождності висвітлювати ці висновки. Сайт Здолбунівської міської ради – він, на жаль, не дозволяє здійснювати велику кількість функцій, він потребує оновлення".  

Як повідомила секретарка Здолбунівської міської ради Валентина Капітула, зауваження представників «Центру суспільних дій Сівітас» вони вже взяли до уваги. Наразі фахівці міської ради працюють над оцифруванням документів та завантаженням їх на сайт.