В Острозі презентували "Ренесанс образів" (ВІДЕО)

19:53, 30 жов. 2019
 
В Острозі презентували

В Острозі презентували виставку "Ренесанс образів". Це проєкт мистецтвознавця Миколи Бендюка і фотографа Олександра Харвата. Вони створили низку портретів, на яких сучасники відтворювали образи з творів митців 16-20-го століть. 

 

На фото із "Портретом невідомої" кінця 19-го століття – наша сучасниця Дарія Мельничук. Жінка називає себе мамою в декреті, а в проєкт "Ренесанс образів" потрапила завдяки тому, що любить ходити на виставки.

Дарія Мельничук, учасниця проєкту "Ренесанс образів":
– Була одна виставка в "Євро-Арті", вже не пам’ятаю, якого художника. І Олександр Харват запропонував мені попозувати, побачивши схожість між нами. Я вирішила – мінімум макіяжу, щоб було натурально і правдоподібно. І там немає ні грама тонального крему, ні пудри, нічого. В нас є іскра якась спільна, що об’єднує мене і жінку тієї епохи.

 

Загалом, у рамках проєкту "Ренесанс образів" Олександр Харват зробив світлини 26-ти наших сучасників.

Олександр Харват, фотограф і співавтор проєкту "Ренесанс образів":
– З кожним образом було цікаво працювати і були свої складнощі при цьому. Бо не всі люди – актори і треба було трохи підіграти. З кимось швидше це вдавалося, з кимось довше. От, наприклад, Галина Данильчук, із нею швидше вийшло, бо там на скульптурі опущений погляд.


Рівнезнавиця Галина Данильчук спробувала відтворити жінку зі скульптури 19-го століття Томаша Сосновського.

Галина Данильчук, учасниця проєкту "Ренесанс образів":
– Я сьогодні випитувала в Олександра Харвата, чому я стала учасницею проєкту. А він каже, що якось подивився на мене, коли я опустила голову. І він побачив цю скульптуру. Він же теж є художник. І він дуже багато знайшов тих героїв, які мали стати в цей проєкт. Проєкт має початок і не має завершення. Він, я думаю, до нашого музею приведе людей, до Острозького, до Дубенського, бо вони всі тут об’єдналися.


Ідея "Ренесансу образів" зародилася рівно рік тому, пригадує мистецтвознавець Микола Бендюк.

Микола Бендюк, автор проєкту "Ренесанс образів":
– Рівно рік тому я підійшов до портрету Карвицького і сфотографував себе не так, як тут, а просто мобільним телефоном. І подумав, що, мабуть, в мене якісь є гени Карвіцького, бо мої предки теж з Мізоча, Дермані. А насправді, цей проєкт втілювався півроку. Написали тоді грант на Український культурний фонд, грант підтвердили, виграли і почали вже з Харватом працювати.

 

У проєкті задіяні портрети із музейних колекцій Дубна, Острога та Рівного від 16-го століття до 40-х років 20-го.

Микола Бендюк, автор проєкту "Ренесанс образів":
– Прагнули відтворити, в першу чергу, фізіогномічні особливості, тобто схожіть. Але коли не вдавалося знайти ідеально схожу людину з портретом, то підбирали, щоб був образ. Харват зумів це схопити, сфотографувати. І зараз ми бачитмло результат.
– Найбільш вдалі, на Ваш погляд, можете виокремти? (запитує журналістка?)
– Штурхецький біля портрету "Невідомого у червоному кунтуші", Микола Манько біля портрету Яловицького.


Олександр Харват, співавтор проєкту "Ренесанс образів": 
– Цікаво вийшло з Галиною Цьомик, бо вона акторка. Намагався піймати якусь певну миттєвість. Позу чи руку поставити. Як от Ната Кушнірук на картині. Ця робота вибрана на обкладинку альбома і на афішу.

Софія Кравчук, відвідувачка виставки "Ренесанс образів":
– Найбільше схожі викладач нашої академії і Гальшка в молодості. Це неймовірно і дуже гарно. Насправді й мені хочеться стати частинкою цього всього.

Виставку проєкту "Ренесанс образів" експонують у новому корпусі Острозької академії. Там вона триватиме місяць, а потім приїде у Рівне.