У Рівному обговорюють, як сортувати сміття та що цьому заважає

14:54, 29 жов. 2019
 
У Рівному обговорюють, як сортувати сміття та що цьому заважає

Робоча група вивчить можливість встановлення сміттєсортувальних пунктів у різних мікрорайонах Рівного. Про це Суспільному повідомив міський голова Володимир Хомко та волонтери громадської організації "Країна зелених змін", які такими пунктами опікуватимуться. Це її представники торік відкрили станцію сортування сміття.



Про новацію стало відомо на презентації Стратегії поводження з побутовими відходами у Рівному. Вона передбачає мінімізацію вивезення сміття на полігон, роздільний збір та компостування зеленої органіки. Сьогодні науковці, чиновники та представники громадських організацій дискутували стосовно реальності втілення проєкту. Він, зокрема, передбачає зміни в законах та підвищення вартості вивезення сміття.

Міла Ісаєва, представниця ГО "Країна зелених змін":

– Мінісортувальні вагончики, станції, які будуть розповсюджені по всьому місту. Можливо, вони працюватимуть без наявності волонтера, а просто самі по собі стоятимуть в деяких зручних місцях, які будуть затверджені міською владою. Сама така сітка 25 тисяч гривень коштує, кожен з баків, якщо це буде пластиковий бак, то він до тисячі. Ми вже продумали таку конструкцію, що цей бак можна замінити на пропіленовий мішок.



Алла Прищепа, директорка інституту агроекології та землеустрою НУВГП:


– Це початок, нульова точка, бо нам потрібно стратегічно управляти відходами інакше, маючи певний план реалізації всього міста. Найперше, це при стратегії провести нам широкий масштабний моніторинг, інвентеризацію певних ділянок міста, щоб вирішити, які основні шляхи утилізації тих чи інших відходів ми можемо запропонувати і мати зиск.

Ігор Пюрко, голова ради ГО "Громадський поступ":

– В першу чергу, ми бачимо вирішення питання економічного характеру. Воно полягає у тому, що має бути фінансування даної проблеми. Також ми плануємо, – представники координаційної громадської ради, – на кінець листопада провести зустріч з головою фракції партії "Слуга народу" в місті Києві Давидом Арахамією, де теж донести ті чи інші питання законодавчих змін для розгляду в парламенті.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

– Очевидно, проблема не буде зрушена, доки на глобальному рівні в Україні будуть прийняті деякі нормативні акти. Ні в одному місті України це питання не буде вирішене. Але робити кроки, щоб виховувати людей, які будуть це робити – запросто. Вони дуже непопулярні ці зміни, хто ці зміни буде вводити – очевидно, це вплине на його рейтинг у негативну сторону, але робити треба.