У Клевані виявили перевищення кількості хімікатів у повітрі

14:21, 29 жов. 2019
 
У Клевані виявили перевищення кількості хімікатів у повітрі

Перевищення кількості толуолу, ксилолу та формальдегіду у повітрі виявили працівники Рівненського обласного лабораторного центру у селищі Клевань на Рівненщині. Заміри якості повітря вони проводили минулої п’ятниці ввечері на вулицях Центральній, Заводській, Залізничній, Вишневій та Першого травня.

Найбільше перевищення вмісту у повітрі толуолу та ксилолу зафіксували на вулиці Заводській. Концентрація цих речовин там перевищувала норму більш, ніж вдвічі.

 

Роман Сафонов, директор Рівненського обласного лабораторного центру: 
– Мені зателефонував голова ОТГ, і люди теж телефонували, що відчувається сильний сморід. Спеціалісти виїхали і з 21:00 до 23:00 проводили дослідження на 5-ти вулицях. В усіх точках виявили перевищення. Здебільшого – це перевищення вмісту ароматичних вуглеводнів, таких як фтолуол. Вони використовуються під час виготовлення фарб, лаків, розчинників, клеїв.



Заступник голови Клеванської об’єднаної територіальної громади Володимир Мокляк сьогодні телефоном повідомив, що такі результати замірів якості повітря пов’язує із діяльністю на території селища підприємства "Колор С.І.М.". За його словами, зараз у Клевані чекають на роз’яснення з приводу можливого впливу виявлених у повітрі речовин на здоров’я людей від управління Держпродспоживслужби. Позицію місцевої влади у цьому питанні Володимир Мокляк пообіцяв Суспільному озвучити після отримання цих роз’яснень.


Нагадаємо, два тижні тому на території підприємства з виробництва фарби "Колор С.І.М" у селищі Клевань стався вибух. Внаслідок цього загорілося одне з приміщень, де мили тару з-під фарби. Наступного дня там також вимірювали рівень забруднення повітря. Тоді начальник відділу безпеки середовища життедіяльності Держпродспоживслужби Сергій Бернадський повідомив Суспільному про виявлені перевищення вмісту бензолу і ксилолу у повітрі на підприємстві та найближчій до нього вулиці. В інших локаціях, де здійснювалася перевірка – перевищень норм концентрації шкідливих речовин не виявили.

Директорка "Колор С.І.М." Зоя Іващук Суспільному повідомила, що забруднення атмосфери не було і не виключила імовірності підпалу.