У Гурбах перепоховали рештки восьми вояків УПА (ВІДЕО)

19:55, 25 жов. 2019
 
У Гурбах перепоховали рештки восьми вояків УПА (ВІДЕО)

Їх у Дубенському районі розкопали фахівці меморіального пошукового центру "Доля". Це за півтора десятка кілометрів від місця, де відбувся у 1944 році найбільший бій між бійцями УПА і НКВС.

 
У Гурбах служать панахиду за загиблими бійцями УПА. У трунах – рештки восьми убитих у 40-х роках упівців. Їх розкопали цьогоріч у Дубенському районі фахівці меморіального пошукового центру "Доля".
 
На фото директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета
 
– Можемо говорити, що це були молоді хлопці, приблизно вік 20-30 років. Також були залишки набоїв від зброї різного спрямування, як радянські, так і німецькі. Ці сукупні ознаки, плюс свідчення місцевих мешканців дають стверджувати те, що це воїни Української Повстанської Армії,розповів директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.
 
Місце поховання бійців УПА за 15 кілометрів від Гурб виявив рівнянин Іван Шагай.
 
 
Поїхали по гриби і випадково натрапили. Але так, як цікавимося історією, почали розкурчувати, в навколишніх селах питати, що це таке. І виявилося, що це бійці УПА. Друзі звернулися в Інститут національної пам’яті, щоб перепоховати. Бо там ідуть вирубки і все руйнується, і років через 30-50 там навіть не лишиться сліду, що то була могила,каже рівнянин Іван Шагай.
 
Встановити імена цих 8-ми бійців фахівці не змогли. Панахиду за ними служить митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко.
 
 
– Навіть якщо ми вже не можемо встановити, ми молимося за них як за тих, хто боровся за незалежність нашої держави, і говоримо: Господи, імена ти їх сам знаєш і упокой в оселях своїх,говорить митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко.
 
Уперше в Гурби приїхала 84-річна Ольга Мудрик з Тернопільської області. Вона нещодавно дізналася, що тут може бути похований її брат-"упівець".
 
 
– Стільки років пройшло, а ми не знали, де він. Але кажуть, що він тут загинув. То й сюди приїхали. Помолитися і подивитися, бо тут буде перепоховання, я й приїхала,сказала жителька с. Кімната Тернопільської області Ольга Мудрик.
 
Чому рештки виявлених у Дубенському районі повстанців перепоховують у пантеоні Героїв у Гурбах, пояснює історик Олег Тищенко.
 
– Ці рештки були викопані між селами Майдан і Соснівка на Дубенщині, і вони в ареалі того Великого Гурбенського кільця, яке було в квітні 1944 року влаштоване військами НКВС. Це комплекс криївок і шпиталів повстанських, які переховували і могли лікуватися бійці УПА. І навпрошки це за 10-15 кілометрів звідси. І воно потрапляє в ареал бою,розповів історик Олег Тищенко.
 
Експедицію з пошуків решток загиблих повстанців у Дубенському районі та перепоховання у Гурбах здійснили коштом Інституту національної пам’яті, – пояснює його представник Павло Подобєд. Це майже 130 тисяч гривень.
 
– Інститут щорічно виділяє кошти для сприяння в проведенні пошукових робіт для того, аби віднайти ті необліковані місця навіть не поховань, а тимчасових захоронень наших захисників, їх перепоховати. Станом на сьогодні вже складаємо наш план заходів на наступний рік. Вивчаємо одразу кілька локацій на південній Рівненщині, які пов’язані з УПА,зазначив начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП Павло Подобєд.
 
 
– Я думаю, що недарма сьогоднішній день увінчав ці могили знаменням, яке ми з вами побачили,додав митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко.