Старт є: німецька волонтерка вкладає гроші у будівництво притулку для тварин у Здолбунові (ВІДЕО)

20:25, 25 жов. 2019
 
Старт є: німецька волонтерка вкладає гроші у будівництво притулку для тварин у Здолбунові (ВІДЕО)

Будівництво притулку для безпритульних тварин стартувало у Здолбунові. Територію площею 20 соток для цього виділили на сесії депутати Здолбунівської міської ради. Також із міського бюджету вже спрямували 150 тисяч гривень для розробки проєкту майбутнього притулка і облаштування навколо ділянки бетонної огорожі.

Паралельно працювати на будмайданчику розпочали представники місцевої громадської організації "Дай лапу, друг". Матеріали для будівництва дерев’яних вольєрів, настилів і металевих кліток – придбала волонтерка з Німеччини Ясмін Штааб. 

Рівно два роки тому журналісти Суспільного побували в Здовбиці у будинку Ніни Кондратюк, у дворі навколо тут жили 70 собак та півсотні котів.

Сьогодні пані Ніна – одна із тих, хто трудиться на будівельному майданчику майбутнього притулку для тварин у сусідньому зі Здовбицею Здолбунові. Показати своє обійстя нашим журналістам цього разу жінка відмовилася. Але розповіла, скільки тварин утримує зараз.

– Більше 200 собак і 50 котів. От сьогодні ще двох підкинули. 

– Як Вам вдається їх утримувати? (запитує журналіст)

– З Божою допомогою і з людською. Весь світ допомагає тваринам у Здолбунові. Скидають гроші. Так і живемо,каже любителька тварин Ніна Кондратюк.

Більше дванадцяти років Ніна Кондратюк мріяла про притулок для тварин. У нинішньому році вона разом з іншими волонтерами громадської організації "Дай лапу, друг" – домоглися свого. Депутати Здолбунівської міської ради виділили земельну ділянку для будівництва такого притулку.

На фото голова ГО "Дай лапу, друг" Олена Камінська

– Територія – приблизно 20 соток. Цю землю виділила міська рада під будівництво притулку для тварин. Ми тут і працюємо.
– Землю виділили для громадської організації чи комунального підприємства? (запитує журналіст)
– Для комунального підприємства, – каже голова ГО "Дай лапу, друг" Олена Камінська

Ділянку на детальному плані території показує заступник головного інженера комунального підприємства "Здолбунівське" Олександр Швед. За його словами, окрім землі – депутати міськради виділили 150 тисяч гривень для розробки проєкту будівництва та облаштування огорожі. Втім, які саме задачі стоятимуть перед проектантами – пояснити поки не зміг.

– Завжди при розробці проектно-кошторисної документації ми даємо проектантам завдання. Такого завдання проектантам поки не давали, бо поки не визначилися по коштах, що це має бути. Коли будуть визначені проектанти – дамо їм завдання і вони розроблятимуть, сказав заступник головного інженера КП "Здолбунівське" Олександр Швед.

Зараз територія майбутнього притулку виглядає так. Коштом міського бюджету тут почали встановлювати бетонну огорожу. Також на будмайданчику – металевий паркан, дошки та бруси. Усе це придбала волонтерка з Німеччини Ясмін Штааб.

– Декілька місяців тому я отримала інформацію, що пані Ніни Кондратюк та тварини у цьому регіоні потребують допомоги. Вже у серпні я вперше відвідала місто та познайомилася з тутешніми волонтерами. Мені усе показали і я була приголомшена. Тут потрібна допомога гуманітарного масштабу. Потім я повернулася до Німеччини і ми вирішили розпочати такий проєкт з надією допомогти. Головна місія тут – спробувати досягнути переосмислення та усвідомлення людьми, не тільки тут, а взагалі в Україні, проблеми безпритульних тварин,розповіла волонтерка з Німеччини Ясмін Штааб.

Кошти на будматеріали зібрали волонтери у Німеччині.

– Проект фінансують люди з Німеччини. Ми маємо активістів та волонтерів, які допомагають країнам розвиватися у темі тварин. Також нашою ціллю є об’єднання та залучення більшої кількості благодійників до цього міста. Скільки потрібно грошей? Дати відповідь на це питання важко. Ми знаємо, що нам потрібна також сусідня територія, а це 7 тисяч доларів і ми ведемо вже переговори. Враховуючи усі карантини тварин та час, за нашими підрахунками ця сума може сягати від 50 до 80 тисяч євро. Ще також враховуємо усі пропозиції будівників. У часі на це потрібно один-два роки,додає Ясмін Штааб.

Аби до завершення огородження території звідси не поцупили будматеріали – сама Ясмін працює тут сторожем, живучи у вагончику.

– Заходьте, тут я живу. Це наш мобільний вагончик. Зараз тут багато речей: прилади, інструменти, які ми мусимо тут зберігати і не можемо лишити надворі..., – каже волонтерка з Німеччини.

Наразі на будмайданчику працює десяток волонтерів громадської організації "Дай лапу, друг". Здебільшого – жінки. Перших тварин сюди вони сподіваються перевезти до початку зими.

На фото членкиня ГО "Дай лапу, друг" Юлія Кухар

– Плануємо зробити 30 вольєрів, щоб перевезти Ніниних собак хоча б. Потім, якщо співпраця піде добре – збиратимемо гроші тут і в Німеччині, і намагатимемося продовжити цю справу, говорить членкиня ГО "Дай лапу, друг" Юлія Кухар.