До Рівного приїхали спеціалісти, які розроблятимуть оформлення квесткімнат у підземеллях в парку (ВІДЕО)

19:18, 25 жов. 2019
 
До Рівного приїхали спеціалісти, які розроблятимуть оформлення квесткімнат у підземеллях в парку (ВІДЕО)

Підземелля в парку Шевченка у Рівному вивчає столичний монументаліст Анатолій Гайдамака. Він має зробити художнє оформлення майбутніх квесткімнат. Анатолій Гайдамака розповів Суспільному, що вражений увагою до історії в Рівному та вже має певне уявлення про майбутній вигляд музею.

 
Народний художник України Анатолій Гайдамака спускається до підземелля у парку Шевченка.
 
У майбутньому монументаліст має допомогти з оформленням цього туристичного об’єкту. Пан Анатолій працював над музеями про Чоронобиль, Тараса Шевченка, катастроф на воді та десятками інших. Каже: знає, як зробити об’єкт у парку Рівного цікавим.
 

– Це величезна праця була закладена в цей палац, і щоб отак бездумно підірвати його – може не треба було. Щоб діти і дорослі зайшли, побачили, що це не просто смітник, рештки, а це гідне уваги. Хай вони побачать, що тут було раніше, щоб не повторювалися такі моменти. Бо й сьогодні підривають,розповів художник-монументаліст Анатолій Гайдамака.
 
Дослідник цих підземель Олексій Войтюк обговорює з художником, що зі знайденого можна використати. Каже: є ідея залучити матеріали з музею, які визнані малоінформативними та в загальні колекції не входять.
 
 
– В самих спорудах було мало матеріалу, який можна було використати. Але є ідея зараз, активно оборюється, починаємо її втілювати – буде створена експозиція з ніби розбитим посудом, залишками, монетками затертими, антураж, щоб як ніби його залишили десь в 19-му столітті,сказав археолог Олексій Войтюк.
 

Археолог продемонстрував журналістам Суспільного монети, які можуть використати для оформлення кімнат.
 
– Монети різних періодів: радянські, сучасні, просто вони будуть для антуражу лежати, як скарб,додає Олексій Войтюк.
 
Художник буде обмежений бюджетом, який не передбачає дорогі декорації – пояснює керівник управління культури. Проєкт "Таємничі підземелля Рівного" реалізується на грант Євросоюзу в розмірі 443-х тисяч євро, при співфінансуванні з бюджету міста, яке склало 600 тисяч гривень.
 
На фото начальник управління культури Рівного Тарас Максименко
 
– Для того, щоб візуалізувати весь цей простір у туристичну принаду, ми запросили самого фахового експерта в Україні, щоб він подивився і сказав свої пропозиції. Він працює з нашими реставраторами, які найняті з Києва, тому вони в спілці, робили не один десяток об’єктів в Україні і за її межами,говорить начальник управління культури Рівного Тарас Максименко.
 
Територію біля підземель два тижні тому обстежили георадаром. Таким чином шукали місце для розкопок фундаменту палацу на Гірці. У парку працювали фахівці лабораторії неруйнівних методів дослідження з Києва. Визначили два майданчики для досліджень.
 
 
– Ось наш майданчик 14 на 14 метрів, кожен зріз – певна глибина. 50 сантиметрів, 60. Вимальовується контур фундаменту. І видно, що будівля, яка була зруйнована, розрівняна грейдером. Було знайдено багато кераміки, цегли,розповідає Євгеній Заблоцький.
 

– Якщо тут була садиба, то вона не була таких маленьких розмірів, а значно більша. І при кожній садибі були будиночки для персоналу, кухня. І сам маєток був немаленьких розмірів, – каже менеджер лабораторії неруйнівних методів дослідження Євгеній Заблоцький.
 
 
На другому майданчику також виявили аномалії. На глибині трьох метрів зафіксували підземний хід. Частину порожнин вивчать додатково. Цей звіт буде підставою для подальших досліджень в рамках окремого проєкту.
 
– Все-таки люди хочуть відновити пам’ять, історію. Це на сьогоднішній день в Україні рідкість, я знаю, про що кажу. У нас на Річному вокзалі відкопали археологи період Київської Русі, йде вже скільки років битва – торговий центр чи музей,зазначив художник-монументаліст Анатолій Гайдамака.
 
– В основному відвідувачі будуть квестери, які тут гратимуть у квест. І по деяких днях, мабуть, суботам-неділям, виберемо один з днів, коли буде технічний санітарний день в квест-кімнатах, будемо дозволяти відвідувачам з міста сюди спускатися. Коли не гра – це буде безкоштовно, а коли гра, то у нас завдання одне в цього об’єкту – самому заробляти на себе, в нас немає можливості повісити його на бюджет міста, сказав начальник управління культури Рівного Тарас Максименко.