Для немісцевих та не прописаних у Рівному встановили тарифи на освіту й медицину

12:02, 25 жов. 2019
 
Для немісцевих та не прописаних у Рівному встановили тарифи на освіту й медицину

Депутати Рівненської міської ради на своєму вчорашньому засіданні більшістю голосів погодили рішення "Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами та іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг". Це питання на сесії не обговорювали, відтак і пройшло воно дещо непомітно.

Що це означає. Від кількох депутатів Суспільне дізналось, що обговорення цього рішення проходило раніше. У ньому йдеться про те, що ОТГ, чиї жителі відправляють своїх дітей на навчання у місто або ж отримують тут медпослуги, повинні укладати з міськрадою угоди та платити за своїх людей. Якщо договір не укладено – отримувач послуг має платити за себе сам. Що ж до ситуацій, коли людина не має змоги платити – то такі випадки вивчатимуться в індивідуальному порядку. Таке рішення спрямоване на те, аби спонукати навколишні села об’єднуватись із Рівним. До слова, стосується рішення і тих, хто живе у місті, але не зареєстрований тут офіційно.

Про гроші. Як ідеться у проекті рішення, яке Суспільне отримало у міськраді, освітні послуги у місяць на дитину немісцевим обійдуться:

- загальноосвітні навчальні заклади 1 240,60 грн.
- дошкільні навчальні заклади 1 623,67 грн.
- позашкільні навчальні заклади 270,30 грн.
- дитячо-юнацькі спортивні школи 852,34 грн.
- підліткові клуби за місцем проживання 249,61 грн.
- дитяча художня школа 753,00 грн.
- дитячі музичні школи 1 846,0 грн.

Медичні послуги (консультації лікарів та діагностичні обстеження):

- лікар терапевт 57,24 грн.
- лікар хірург 42,90 грн.
- лікар невролог 59,94 грн.
- лікар офтальмолог 50,25 грн.
- лікар оторіноларінголог 68,22 грн.
- електрокардіографія (ЕКГ) 49,35 грн.
- ультразвукова діагностика (УЗД) 149,28 грн.
- рентгенологічне дослідження 55,42 грн.



Звідки суми. Аби зрозуміти, як прораховувались тарифи, ми звернулись за коментарем у міськраду. В пресслужбі пояснили, що коментар із детальними роз’ясненнями міський голова надасть тоді, коли підпише відповідне рішення.

Терміни та нюанси. У рішенні вказано, що такі правила вступають в дію з 1-го січня 2020-го року. А дія рішення не розповсюджується на випадки безпосередньої загрози життю пацієнта та хворих, які направляються у спеціалізовані відділення міських лікувальних закладів, а також на дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей (учнів), які представляють інтереси міста в конкурсах та змаганнях.

 

Позиція мера. Місяць тому у коментарі "Рівне вечірнє" міський голова Володимир Хомко перспективу прийняття цього рішення пояснив так: 

– Водите дітей – заплатіть за них, а ми ці гроші витратимо на своїх дітей. Якщо батьки працюють у Рівному i це теж не аргумент. Моя донька живе за кордоном, у них теж перевіряють, і де живеш, і чи платиш за комунальні послуги. Якщо справді живеш у цьому місті, тоді поведеш дитину у комунальну школу чи садок на своїй території. Я розумію, що кожне село не збудує ні художню, ні спортивну школу, тоді нехай об’єднуються з містом,наводить видання коментар очільника міста. 

Реакція. Після рішення Рівнеради депутати Рівненської районної ради звернулися до депутатів Рівненської міської ради та Рівненської місцевої прокуратури. Як повідомила речниця РДА Анастасія Боднарська, звернення було проголосовано сьогодні під час засідання позачергової тридцять першої сесії районної ради.

Ось кілька витягів зі звернення:  

"Не відповідає ст. 2 Закону України «Про загальну середню освіту», відповідно до якої основними завданнями законодавства України про загальну середню освіту є забезпечення права громадян на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти, ст. 6 вищевказаного закону, згідно з якою передбачено, що громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, особливостей інтелектуального, соціального і фізичного розвитку, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, стану здоров’я, особливих освітніх потреб, місця проживання, складних життєвих умов, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах. Також ст. 29 закону передбачено, що батьки або особи, які їх замінюють, мають право вибирати навчальні заклади та форми навчання для неповнолітніх дітей...

... Враховуючи вищенаведене, вимагаємо вжити вичерпних заходів щодо скасування даного ганебного рішення як такого що порушує права громадян на доступну та безоплатну освіту",йдеться у зверненні. 

________

28 жовтня. В. Хомко про запровадження плати для непрописаних у Рівному. Ексклюзивне інтерв’ю Суспільному.