Рятувальники показали, яка задимленість над Рівним (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

14:47, 23 жов. 2019
 
Рятувальники показали, яка задимленість над Рівним (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Рівненські рятувальники оприлюднили відео, зняте сьогодні зранку квадрокоптером. На ньому видно задимленість над Рівним та його околицями.

За словами речника Служби порятунку області Дмитра Мельника, дим виник через масове спалювання листя, а також маловітряну і без опадів погоду. При цьому Дмитро Мельник закликає громадян не палити листя та інше сміття, адже дим містить низку небезпечних для здоров’я людини елементів та сполук.

На фото представниця пресслужби Служби порятунку в області  Олеся Осипчук

На цілодобовий номер 101 почастішали дзвінки стривожених громадян про різкий запах диму та смогу у населених пунктах поблизу Рівного та в окремих районах самого обласного центру. Офіційно повідомляємо, що масштабних пожеж не зафіксовано. Смог та неприємні запахи горілого спричиняють несвідомі громадяни, які на власних присадибних ділянках спалюють сміття, опале листя та суху рослинність спричиняючи тим самим незручності для рівнян та првокоючи пожежі. Пам’ятайте, що за ці протиправні дії передбачена адміністративна, а подекуди і кримніальна відповідальність,розповіла представниця пресслужби Служби порятунку в області  Олеся Осипчук.

На фото завідувач амбулаторного центру центру ПМСД "Центральний" Микола Долик

– При спалюванні тони листя утворюється біля 30 кг чадного газу, біля 9 кг різних токсичних домішок, які містяться у димі. Це негативно впливає на тих, хто має, у першу чергу, захворювання органів дихання, серцеві хвороби, виникає загострення астми, хроніних обструктивних бронхітів, тонзилітів, алергічних ринітів. Окрім того, є нюанс, що коли спалюють листя добавляють сміття, різні відходи. Пакети поліетиленові, вони теж містять низку канцерогенних сполук, які потрапляють у повітря,сказав завідувач амбулаторного центру центру ПМСД "Центральний" Микола Долик.

Рятувальники також наголошують, що на Рівненщині вже тривалий час утримується суха безвітряна погода. Тому навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону і штилю дим поширюється на велику територію.

На фото начальник обласного гідрометцентру Богдан Масовець

– Цього року у нас дуже тепла осінь, бабине літо у нас вже майже другий тиждень і воно буде тривати до 27-го жовтня, тобто до кінця тижня. Це означає, що погода буде суха та тепла, денна температура сягатиме плюс 23 градусів, і всі ці дні буде без опадів. І вже з вівторка-середи будемо очікувати незначне погіршення погоди, розповів начальник обласного гідрометцентру Богдан Масовець.