На "Іграх нескорених" у 2020 році Рівненщину представлятимуть двоє ветеранів війни

15:59, 21 жов. 2019
 
На

Двоє ветеранів війни на Донбасі представлятимуть Рівненську область на "Іграх нескорених" 2020-го року у Нідерландах. Це всесвітні спортивні змагання серед військовослужбовців, які отримали поранення.

Перші "Ігри нескорених" відбулися у 2014-му році в Лондоні. Два роки тому участь у змаганнях вперше взяли українці. А у минулому році у Сіднеї перший представник Рівненщини на Іграх, – Андрій Усач із Березного, – здобув золоту медаль у стрільбі з лука.

У 2020-му у місті Гаага, що у Нідерландах, честь області у складі національної збірної захищатимуть ветерани збройних сил України – житель Клевані Андрій Бадарак та рівнянин Іван Лепеха. Останній про підготовку до змагань у Гаазі та власними очікуваннями від виступу поділився із журналістами Суспільного.

На фото член збірної України на "Іграх нескорених" – 2020 Іван Лепеха

– Це така ситуація, коли все похололо всередині. Мозок вимкнувся. Зараз важко осягнути масштаб відповідальності. Ти представлятимеш країну, побратимів і повинен достойно виступити. Зараз я борюся з цим. А далі – збори, підготовка, – розповідає член збірної України на "Іграх нескорених" – 2020 Іван Лепеха.

Фото з особистого архіву І.Лепехи

Влітку 2014-го Іван Лепеха пішов на фронт добровольцем. Воював у складі батальйону "Айдар" до липня 2015-го, коли отримав травму.

БМП, на якому ми рухалися, вилетів з дороги і я отримав перелом хребта. Потім була довга реабілітація і тепер потроху стаю на ноги, – додає Іван Лепеха.

Раніше Іван Лепеха вболівав за українських ветеранів на "Іграх нескорених". Але сам, зізнається, не бачив себе у спорті. Аж поки не спробував жим штанги у рівненському "Інваспорті". А потім спробував свої сили у відборі до збрної на "Ігри нескорених". Обрав плавання та веслування на тренажері.

Я не плавець. До поранення я не дуже плавав. Душ вдома – це був мій максимальний контакт із водою. А веслування - це взагалі нове. Але я поставив за мету - розробляти нижні кінцівки. І знаю, що це дає свої результати. Особливо, плавання, – каже Іван Лепеха.

Вже наприкінці наступного місяця Іван Лепеха зі збірною України візьме участь у першому тренувальному зборі. Ігри Нескорених 2020-го року стартують 9-го травня у Гаазі (Нідерланди).