Тепер не треба платити: на звалищі прийматимуть листя, яке компостуватиме каліфорнійський черв’як 

13:53, 19 жов. 2019
 
Тепер не треба платити: на звалищі прийматимуть листя, яке компостуватиме каліфорнійський черв’як 

У цьому році на рівненському сміттєзвалищі опале листя від усіх охочих прийматимуть на безоплатній основі. Раніше за це доводилось платити, за тонну відходів для захоронення – 113 гривень. Інформація про те, що тепер на звалище можна привезти це безкоштовно, з’явилась на Фейсбук-сторінці міської ради. Суспільне з’ясувало про це більше.

Балансоутримувачем звалища є комунальне підприємства міськради «КАТП-1728». Його керівник Ростислав Кралюк пояснює: безоплатний прийом листя саме на полігоні запроваджують вперше. Таким чином хочуть, аби ЖЕКи, ОСББ, управлінські компанії та просто рівняни активніше звозили те, що зібрали під деревами. Із цього листя на тому ж таки полігоні вперше спробують робити добриво.

Для цього, за словами Ростислава Кралюка, до співпраці залучили фахівців з НУВГП. Із листя, а також подрібленої деревини спробують робити біогумус, для цього вже підготували спеціальний майданчик. Ми запитали, за якою технологією це планують робити.



Ростислав Кралюк, керівник «КАТП-1728» (фото з архіву):
– Звичайно, треба проводити використання каліфорнійських черв’яків, треба проводити його переміщення періодично. В цьому році може в нас і не вийде, ну ми думаємо, що може десь на травень наступного року, на квітень-травень ми маємо отримати готовий продукт. Він буде у вигляді як посипкового матеріалу, так і в рідкому вигляді. Для підживлення в городах, для підсипки квітів зимою проти замерзання та іншого.

Зазначимо, що схожий за ідеєю проєкт переміг цього року у голосуванні в рамках Громадського бюджету. Його подала рівнянка Оксана Майборода. Проєкт також передбачає переробку листя та відходів деревини. Зокрема, частину ОСББ мають забезпечити можливістю подрібнити відходи, а 10 об’єднань співвласників на конкурсних засадах отримають компостери для встановлення на своїй території. Вартість реалізації, в яку входить і закупка обладнання – 860 тисяч гривень.

Також додамо, що у сусідньому Львові цього року міськрада почала реалізацію пілотного проєкту із компостування скошеної трави та опалого листя. Для цього шукали декілька ОСББ, які би погодились встановити на території контейнери для компостування, а згодом використовувати добриво для озеленення прибудинкових територій.