На місці вчорашньої пожежі взяли проби повітря, а директорка "КОЛОР С.І.М." припустила підпал (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

16:27, 18 жов. 2019
 
На місці вчорашньої пожежі взяли проби повітря, а директорка

Вибух на підприємстві з виробництва фарби "Колор С.І.М" стався вчора у селищі Клевань. Внаслідок нього загорілося одне з приміщень, де мили тару з-під фарби. За інформацією представниці пресслужби Олесі Осіпчук, щоб повністю ліквідувати займання пожежникам знадобилося близько години. За фактом пожежі відкрито кримінальне впровадження.

Сьогодні у Клевані вимірювали рівень забруднення повітря, оскільки поруч з підприємством житлова зона і місцеві скаржаться на їдкий сморід. Директорка "КОлор СІм" Зоя Іващук Суспільному повідомила, що забруднення атмосфери не було і не виключає підпалу.

Повідомлення про пожежу рятувальники отримали вчора майже о 19-й годині. На її гасіння подали два стволи: один – на ліквідацію осередку загоряння, інший – на охолодження розташованих поруч будівель, адже був ризик перекидання вогню. О 20.16 рятувальники повністю ліквідували займання.

Приватний будинок Олександра Давидчука розташований за 400 метрів від "Колор С.І.М".  Учора, коли стався вибух на підприємстві чоловік був удома. 

На фото житель Клевані Олександр Давидчук

– Пролунав досить таки потужний вибух, дружина спустилася в підвал, думала, що котел у нас вибухнув. Дивлюся, сусіди повибігали. На подвір’ї ми помітили, що з района території "Колор С.І.М" йде потужний дим. Зателефонували знайомим, як живуть поруч, вони підтвердили що був вибух і поїхали туди пожежники. Відучора стоїть різкий запах, навіть зараз відчувається, ніби ацетону, – пригадує події учорашнього вечора житель Клевані Олександр Давидчук.

Голова громадської організації "Екологія і світ" Вікторія Гребінець була одна з ініціаторів акції, учасники якої у вересні цього року, вимагали аби "Колор С.І.М." припинила викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Зараз, каже, хоче дочекатися усіх заключень і на їх підставі зробити звернення до голови облдержадміністрації.

На фото голова ГО "Екологія і світ" Вікторія Гребінеь

– Про призупинення роботи підприємства "Колор С.І.М." і про ініціювання скасування дозволу на здійснення забруднюючих викидів підприємством "Колор С.І.М, – зазначає голова ГО "Екологія і світ" Вікторія Гребінець.

Після вибуху та пожежі у Клевані ширилися різні чутки, але сьогодні селище живе нормальним життя, зазначає голова місцевої громади Дмитро Жовтянський.

На фото голова Клеванської селищної ради Дмитро Жовтянський

– Сьогодні вранці було багато дзвінків від сусідніх населених пунктів і від наших жителів, але в селищі ситуація спокійна, навчальний процес відбувається. Скажу за себе, вчора за три години перебування на підприємстві і біля нього, не відчувалося, якоїсь катастрофічної ситуації, щоб вживати заходи щодо припинення навчального процесу чи інших кроків, – розповідає голова Клеванської селищної ради Дмитро Жовтянський.

Сьогодні зранку у Клевані спеціалісти обласного лабораторного центру зробили кілька проб повітря.

 

Їх брали у житловій зоні поблизу підприємства та поблизу таких закладів, як районна лікарня.

На фото Наталія Позняковська

– Відбувається відбір проб на вміст ароматичних вуглеводів, фенол, формальдегід, діоксид вуглецю, запиленість. До нас поступила скарга, – пояснює лаборантка санітарно-хімічної лабораторії Наталія Позняковська.

Проби повітря направили на аналіз в лабораторний центр. 

Директорка "Колор "С.І.М" Зоя Іващук дозволу на зйомки приміщення, де була пожежа не дала, проте від коментарів не відмовилася.

На фото директорка "Колор С.І.М." Зоя Іващук

Це одне з найменших наших приміщень, будівля називається "Мийка", де кожен день проходить миття лабораторного посуду або металевої тари після випробувань і так далі. У цій будівлі стався вибух. Після цього спрацювала наша автоматична система пожежегасіння і приїхали рятувальники, які допомогли загасити цю невелику пожежу. Там загорілася картонні ящики і розчин, яким промили цей посуд, – зазначає директорка "Колор С.І.М." Зоя Іващук.

Зоя Іващук каже, що це одне з небагатьох приміщень, де немає відеоспостереження. На її думку, причиною пожежі є підпал.

– Я не виключаю, а навпаки стверджую, що це сталося внаслідок протиправних дій третіх осіб. Протягом трьох місяців ведеться активна діяльність різними третіми особами, які намагаються зупинити підприємство, – додала директорка "Колор С.І.М." Зоя Іващук.

Хто ці "треті особи" Зоя Іващук не стала уточнювати, додавши, що у цьому мають розібратися правоохоронці.

– Відповідно до акту працівників ДСНС ймовірною причиною вибуху та в подальшому пожежі є скупчення газоповітряної суміші та короткого замикання електромережі на складі лакофарбової продукції товариства з обмеженою відповідальністю. За фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпеки поліцейські розпочали досудове розслідування, розповіла пресофіцерка Нацполіції області Марія Юстицька. 

15-ть проб повітря взяли сьогодні спеціалісти лабораторного центру у Клевані. Як повідомив начальник відділу безпеки середовища життедіяльності Держпродспоживслужби області Сергій Бернадський, попередньо у чотирьох випадках було виявлено перевищення вмісту шкідливих речовин, зокрема, бензолу та ксилолу.

На фото начальник відділу безпеки середовища життедіяльності Держпродспоживслужби області Сергій Бернадський

– Слід зауважити, що було перевищення у найближчих районах до епіцентру загоряння, будемо так говорити, на підприємстві. В інших точках перевищення концентрації не було. Тобто перевищення на найближчий вулиці до даного підприємства, далі по всьому селищу перевищень немає. Для того, щоб з’ясувати чи це пов’язано, скоріш за все, пов’язане з цим загорянням, але побачити у динаміці це перевищення і зменшиться концентрація до нормативних рівнів, ми вже запланували проведення у подальшому у найближчі строки лабораторних досліджень, – повідомив начальник відділу безпеки середовища життедіяльності Держпродспоживслужби області Сергій Бернадський