Ярославу Гранітному зменшили розмір застави (ВІДЕО)

14:02, 18 жов. 2019
 
Ярославу Гранітному зменшили розмір застави (ВІДЕО)

Зменшили розмір застави і продовжили тримання під вартою підозрюваним у державній зраді рівнянину Ярославу Гранітному та киянину Юрію Клейносу. Засідання відбулося учора, в Рівненському міському суді.

Нагадаємо, Ярослава Гранітного та Юрія Клейноса підозрюють в організації пікетів під стінами Рівненської облдержадміністрації у травні 2017 року. За версією слідства, ці акції закликали до створення Рівненської республіки та фінансувалися із Російської Федерації. Чоловікам інкримінують державну зраду та посягання на територіальну цілісність України.

Справу державної зради рівнянина Ярослава Гранітного і киянина Юрія Клейноса розглядають у Рівненському міському суді. Обидва перебувають в СІЗО з травня 2017-го року, справу ще не почали розглядати по суті. Суддю Наталію Діонісьєву, що зачитує статті, переривають вигуками присутні в залі.

Тож суд оголошує перерву для посилення охорони. Чоловік, який перервав засідання, назвався Віталієм Мельничуком. Він представляє організацію "Рівне-Народовладдя".

На фото чоловік, який назвався Віталієм Мельничуком

У перерві, яка тривала майже годину, Ярослав Гранітний спілкувався із журналістами.  

На фото підозрюваний Ярослав Гранітний

– Громада має право знати, про що йдеться на суді. Скільки цей суд буде тягнутися. Чесно кажучи, це вже перебор. В будь-якому випадку...16 томів справи за більше ніж 18 місяців мене ознайомили тільки з першим томом, – озвучує свою позицію підозрюваний Ярослав Гранітний.

– Пане Ярославе, а знаєте цих людей, що прийшли сьогодні? – запитує журналістка.

– Більшість з них знаю, – відповідає Ярослав Гранітний.

–  Це якісь ваші побратими, колеги? – уточнює журналістка.

– З цими людьми ми були на Революції гідності, – пояснює Ярослав Гранітний.

Після перерви до судової зали заходять поліцейські роти спецпризначення та патрульні.

Адвокатка Гранітного Ірина Цісар подає заяву про відвід колегії суддів.

На фото адвокатка Ірина Цісар

– Колегія суддів протягом тривалого часу, неодноразово задовільняючи безпідставні нічим неаргументовані та необгрунтовані клопотання прокурора про продовження міри запобіжного заходу – тримання під вартою, діє завідомо упереджено, незаконно сприяючи стороні обвинуваченння в затягуванні розумних строків розгляду справи, – обгрунтовує своє клопотання адвокатка Ірина Цісар.

Колегія суддів відмовила у задоволені цієї заяви. Прокурор Петро Демчук клопоче продовжити тримання під вартою на 60 діб для обох підозрюваних.

 

Адвокатка Гранітного Ірина Цісар – про нічний домашній арешт, а захисниця Клейноса Світлана Новицька – про взяття на поруки.

На фото адвокатка Світлана Новицька.

Натомість колегія суддів частково задовольняє клопотання прокурора: обом підозрюваним продовжують тримання під вартою до 15 грудня і зменшують розмір застави - з 580 тисяч гривень до 190 тисяч гривень.