Більше сотні людей у Великих Межирічах протестували проти закриття районної лікарні (ВІДЕО)

18:17, 16 жов. 2019
 
Більше сотні людей у Великих Межирічах протестували проти закриття районної лікарні (ВІДЕО)

Терапевтичне відділення, яке знаходиться у селі Великі Межирічі Корецького району відсьогодні зачинене. Керівництво Корецької райлікарні пояснює це тим, що не вистачає фінансування із державного бюджету. Сьогодні біля медзакладу у Великих Межирічах зібралося більше сотні людей. Подробиці – у сюжеті.

Терапевтичне відділення №2 у селі Великі Межирічі відноситься до Корецької центральної районної лікарні. Вчора звідси виписали всіх пацієнтів та звільнили персонал. Сьогодні медики та місцеві жителі зібралися біля закладу, щоб обговорити, як діяти далі.

На фото медсестра Євгенія Заяць

В нас було 10 ліжок, 4 ставки медсестри і ставка лікаря. Зараз зробили так, що лікар до нас доїжджав два рази в тиждень. В основному ми все своїми силами робили, всі ремонти, щоб було людям приємно. В нас пропускник хороший і палати хороші, нам шкода, – розповідає медсестра Євгенія Заяць.

На фото місцева жителька Лідія Колосінська

Куди старим людям діватися, щоб смерть прийшла. А сюди звернешся, то поміч є. Хочуть закрить, бо старі люди не треба нікому. Я і в Гощі лежала, і в Корці лежала, не гірше тут, добре відносяться. Бідненька лікарня, але їсти дають, – каже місцева жителька Лідія Колосінська.

На фото житель с.Бокшин Степан Якимець

– Постійно звертаюсь, всі відділення тут, і зубопротезний. Лабораторія не зовсім на такому рівні, але працівники працюють, – розповідає житель с. Бокшин Степан Якимець.

Найближчі до села лікарні у Гощі та Корці. Щоб дістатися райцентру потрібно робити пересадку.

НА фото місцевий житель Василь Наумчук

Чого людям не зробити. Сьогодні людині добратися, потрібно наймати транспорт, везти в Корець за 40 км. Ми будемо боротися до кінця, якщо не приймуть рішення, ми будемо виходити і блокувати трасу Київ-Чоп, – каже місцевий житель Василь Наумчук.

У цьому відділенні працювали 12-ро людей.

На фото старша медсестра Наталія Онищук

Допомогу ми надавали різну. До нас приходили не тільки терапевтичні хворі, а й люди з неврологіями, приїжджали з Рівного з назначенням. І лікувалися в нас місцево, робили ін’єкції, міряли тиск, ставили крапельниці, проводили лікування, – коментує старша медсестра Наталія Онищук.

На фото Великомежиріцька сільська голова Оксана Слободенюк

– Це відділення дуже важливе для нас, воно обслуговує населення в кількості 7800. Це не тільки наша сільська рада, а всі сільради, які мали увійти в ОТГ, яка планується. Ми не можемо в своєму бюджеті знайти, тому що ми утримуємо сільську пожежну команду, мінімальна зарплата росте, в нас бюджет невеликий 3 з половиною млн. 15 серпня приїжджав сюди юрист, працівники жодних документів не підписували, тільки на словах їх попередили, вчора ми дізнаємося, що їх всіх скоротили, – розповідає Великомежиріцька сільська голова Оксана Слободенюк.

Головний лікар Корецької райлікарні Володимир Сухий пояснює: відділення були змушені закрити в зв’язку з оптимізацією. На його фінансування, а це приблизно один мільйон триста тисяч гривень в рік, не вистачає коштів.

На фото головний лікар Корецької райлікарні Володимир Сухий

– Дехто з пенсіонерів піде на заслужений відпочинок, інших людей ми постараємося якось працевлаштувати, щоб не було так боляче. Приміщення передається на ПМСД, первинну ланку, яка зараз фінансується Національною службою здоров’я. Там буде денний стаціонар, буде медсестра, санітарка. Тобто, люди будуть отримувати медичну допомогу, тільки не буде вже з нічним перебуванням, – коментує головний лікар Корецької райлікарні Володимир Сухий.

Заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник зазначив, що фахівці перевірять, чи законно звільнили працівників та закрили відділення.

На фото заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник

В двохмісячний термін, як їх попереджали про це, вони мали можливість оскаржити, ніхто до управління охорони здоров’я і правоохоронних органів не звертався. Нам невідомо, чому так сталося, тільки почалися звернення сьогодні, коли люди вже залишилися без роботи. Ми змушені будемо перевірити відповідність до чинного законодавства процедуру скорочення працівників, чи відповідає вона. Від цього працівники будуть мати можливість приймати рішення чи звертатися до суду, чи не звертатися. Бо інакшого варіанту вернути це в зворотному напрямку немає. Тільки за рішенням суду, – пояснює заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник.