Покинута дитина: Суспільне дізналося подробиці (ВІДЕО)

19:37, 15 жов. 2019
 
Покинута дитина: Суспільне дізналося подробиці (ВІДЕО)

Одномісячну дитину покинула саму в кімнаті, замкнула її на ключ і з’явилася у гуртожитку лише на наступний день. А у поліції пояснила, що мала стрес від постійного крику дитини. Така історія трапилася цими вихідними у Рівному в соціальному гуртожитку – закладі, що приймає до себе, зокрема, й матерів, які тимчасово не мають, де жити. 

На фото провідна психологиня соціального гуртожитку Юлія Ткаченко 

– Як ми відчинили двері й зайшли, то дитя лежало у візочку. Було закутане в баєчку, такий от згорточок синій. Перше, що кинулося в очі, – це синє лице, - так провідна психологиня соціального гуртожитку Юлія Ткаченко описує побачене 13 жовтня опів на 12 вечора. 

Тоді її викликала на роботу адміністраторка закладу. Бо матері-сусідки почули із цієї кімнати дитячий крик. Хлопчик, якому виповнилося 26 днів, залишився сам. Його мати пішла за три години до цього, замкнувши двері. 

– Сказала, що йду в магазин на 20 хвилин. – В магазин на 20 хвилин. Коли повернулася? – Сьогодні приблизно об 11-тій годині дня. – Замість магазину куди пішла з Тарасом, з другом? – На пиво, – так пояснила мати немовляти свої дії в поліції. 

У соціальному гуртожитку 19-річна жителька Гощанського району прожила зі своїм сином 5 днів. Адже, за словами директора закладу, її будинок у селі Бабин непридатний для проживання.

На фото директор обласного соціального гуртожитку Ігор Новосад

– Звернули увагу, що на лиці в дитини синці, кров засохла під носиком. Почали в мами питати, а що сталося. Може, чи в дорозі, переїжджали з лікарні. Вона каже: може вітром продуло, чи царапнулась дитина. Це нас насторожило, – розповідає директор обласного соціального гуртожитку Ігор Новосад.

При поселенні в соцгуртожиток оглянути місячне немовля викликали дільничну лікарку, вона встановити походження синців не змогла і порадила госпіталізувати дитя. Мати відмовилася.

– Мати різка і така зверхня. Поводить себе дуже впевнено. Потім вона мені заявила, що у неї пологова депресія, у неї не було ніяких, на мій погляд, таких ознак. Вона схильна до насильства, але воно не проявляється так, щоб це вигляділо якоюсь патологією, – зазначає провідна психологиня соціального гуртожитку Юлія Ткаченко.

Зараз хлопчик, якому немає й місяця, лежить в реанімації дитячої обласної лікарні. Його стан – середньої важкості, є підозра на перелом кісток черепа.

На фото завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених обласної лікарні Михайло Кулик

– В дитини були пошкодження м’яких тканин, садна на обличчі, синець під оком, важко дихала і з носа була кров. Зараз дитина самостійно дихає, жадібно смокче з пляшечки суміш. У дитини попрілості, можна припустити, що її не переодягали, не змінювали підгузки, якщо вони взагалі були. Шкіра в жахливому стані, – описує стан малюка завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених обласної лікарні Михайло Кулик. 

Мати в лікарні сина не відвідувала. З соціального гуртожитку, куди вона прийшла на наступний день, її забрали до поліцейського відділку для надання показів.

– На наступний день вона з’явилася перед обідом. Прийшла сюди, плакала, вибачалася, що таке сталося, наче нічого й не було. Після цього вона пішла і до цих пір її нема. Вперше за 5 років відділення у нас такий випадок стався, – додає директор обласного соціального гуртожитку Ігор Новосад.

За фактом злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною та залишення її в небезпеці у поліції відкрили кримінальне провадження і проводять за цим фактом досудове розслідування.

На фото речник Нацполіції області Антон Крук

– Максимальне покарання за сукупністю цих двох статтей передбачено до 5 років позбавлення волі. Її не затримували, вирішується питання зараз про оголошення підозри. Жінка пояснила, що в неї був стрес від постійного крику дитини і вона відповідно залишила її і пішла на побачення, – повідомив Суспільному речник Нацполіції області Антон Крук.

За інформацією речника нацполіції Рівненщини, жінка вже має трирічну дитину, яка перебуває в соціальному закладі. Вона народила первістка у 16 років, її двічі притягували до адмінвідповідальності за неналежне виховання дитини, після чого позбавили батьківських прав. Рішення про позбавлення матері батьківських прав щодо другої дитини наразі розглядає орган опіки Гощанської адміністрації.

На фото керівник Служби захисту прав дітей Рівного Андрій Міщеня

– Якщо буде прийняте рішення відібрати дитину. то відповідно дитина буде переведена чи в будинок дитини, чи як там уже прийме рішення орган опіки, – зазначив керівник Служби захисту прав дітей Рівного Андрій Міщеня.