Пам’ять жителів Рівненщини, страчених нацистами в урочищі Видумка, вшанували у Рівному

16:20, 15 жов. 2019
 
Пам’ять жителів Рівненщини, страчених нацистами в урочищі Видумка, вшанували у Рівному

Пам’ять жителів Рівненщини, розстріляних нацистами в урочищі Видумка, в роки Другої світової війни вшанували у Рівному. Протягом 1943-44-го років там було страчено понад три з половиною тисячі в’язнів рівненської тюрми, представників місцевої інтелегенції: священників, лікарів, вчителів, журналістів. Лише 15-го жовтня 1943-го в урочищі спершу розстріляли, а потім спалили півтори сотні осіб. Сьогодні поблизу пам’ятного знака, встановленого на місці трагедії, відслужили панахиду.

Приїхала на вшанування до Рівного зі Словаччини і донька вбитого тут священника Олеся Мисечко. ЇЇ батька Володимира Мисечка німці арештували у липні 43-го, а 15-го жовтня стратили на цьому місці.

На фото донька розстріляного священника Володимира Мисечка Олеся Мисечко

Я пам’ятаю ту страшну, сумну ніч, коли прийшло гестапо. Підійшов до мене тато з "гестапівцем", хотів поцілувати. Не дозволив. Лише сказав мені: рости здорова і роби добро. Ці слова, я ношу в серці через ціле своє життя. Передач не приймали. Єдину передачу, яку ми отримали з тюрми, – це була батькова ряса окровавлена, залита. Три місяці ми ходили під тюрму, 16-го липня тата арештували, ціле літо ми сиділи під тюрмою. Ніякої звістки ми від тата не дістали по сьогоднішінй день. А 15-го жовтня маму сповістили: "скоро біжи, бо вивозять і стріляють людей в кар’єрі", – розповідає донька розстріляного священника Володимира Мисечка Олеся Мисечко.

На фото історик Валентин Левчик

– Тут загинули і поховані вчителі, лікарі, також священики, це інтелігенція не лише Рівненщини, а й Волині. Це величезна кількість людей, пам’ять про яких треба зберегти і примножити, – каже історик Валентин Левчик.