Канадські фахівці з реабілітації ділились досвідом у роботі з пацієнтами, які мають нейротравми (ВІДЕО)

14:11, 10 жов. 2019
 
Канадські фахівці з реабілітації ділились досвідом у роботі з пацієнтами, які мають нейротравми (ВІДЕО)

Канадські фахівці з реабілітації ділилися своїм досвідом із колегами обласного госпіталю ветеранів війни у Клевані. Зокрема, вони продемонстрували комплексний підхід у роботі з пацієнтами, які мають тяжкі нейротравми. Це пілотний проєкт в межах України, який організувала Ліга українок Канади. Журналісти Суспільного – з подробицями.

У пацієнта Клеванського госпіталю ветеранів війни Валентина Шовкуна – нейротравма. Зараз із ним працює Наталія Калимон, канадійська фахівчиня з ерготерапії. Такі заняття навчають пацієнтів обходитися без сторонньої допомоги. Скажімо, писати чи одягатися.

На фото ерготерапевтка Наталія Калимон

– Фактично років два тому ми почали цю професію в Україні. І я є в складі Товариства українських ерготерапевтів. І ми стараємося тепер розширювати знання про те, наскільки важлива ця професія в реабілітації, – каже ерготерапевтка Наталія Калимон.

Два роки тому кабінет ерготерапії з’явився у Клеванському госпіталі. Тиждень таких занять із Валентином Шовкуном, і в чоловіка фахівчиня помічає прогрес.

Цей пацієнт мав серйозну черепно-мозкову травму. І в нього є різні проблеми, з комунікацією, пам’яттю проблеми, фізичні, ручні, що він не дає собі раду. І ерготерапія є для нього помічною. Бо він так само показав, що хоче навчитися. І як мені сказали, ще тиждень тому він робив значно менше сам, – додає Наталія Калимон.

А це фрагмент занять канадської фізіотерапевтки Ліса да Куна із Євгенієм Саленком.

На фото дружина Євгенія Саленка Світлана Цикелюк

Мінно-вибухова травма голови 25 травня 2015 року внаслідок подій у Широкино. І тепер через те, що тривалий час не було реабілітації, маємо купу проблем. Крім того, у 2016 році чоловік переніс мікроінсульт. Місяць, щоправда, ми були на реабілітації в Польщі, і там поправили хоч трохи ноги. Зараз, сподіваюся, нам дадуть зрозуміти, як нам бути далі, – розповідає дружина Євгенія Саленка Світлана Цикелюк.

Після сеансу з канадійкою Євгеній Саленко розповідає про свої перші успіхи.

На фото пацієнт Клеванського госпіталю Євгеній Саленко

Переміщався на спині, звішував ноги, а потім вставав. Так робив раніше. А щойно я вперше нахилився на правий бік і тоді встав, як то мало би бути. Виявляється, я так можу. Спеціаліст, звичайно, високого класу, знає свою справу і може багато чому навчити, – каже пацієнт Клеванського госпіталю Євгеній Саленко.

Візит канадійських фахівців з реабілітації у Клеванський госпіталь організували членкині громадської організації "Ліга Українок Канади".

На фото президентка Ліги українок Канади Оксана Кузишин

Це є в рамках нашого проєкту "Ангели-Охоронителі України" і завдяки нашим жертводавцям у Канаді ми могли здійснити цей проєкт. То є міждисциплінарна команда, яка працює разом, щоб допомогти нашим бійцям, – розповідає президентка Ліги українок Канади Оксана Кузишин.

У складі канадських фахівців з реабілітації, окрім фахівців з ерго і фізіотерапії, є також психолог і логопед.

На фото лікар-реабілітолог з Торонто Петро Деркач

Ваша лікарня є надзвичайно гарною і нагадує мені нашу лікарню в Торонто, також в лісі знаходиться. Але з пацієнтами маєте скомбіновані проблеми і фізично, і морально, і конгітивно і психологічно. І нам також цікаво з такими пацієнтами займатися. І показати тим, хто тут працює наші підходи до тих проблем, – каже лікар-реабілітолог з Торонто Петро Деркач.

На фото лікар фізичної та реабілітаційої медицини госпіталю Дмитро Разкевич

– Вони знаходяться в нас 4 дні. Три перші дні були у вигляді конференції, де нас навчали, чим займаються у кожній із цих професій і як вони співпрацюють між собою. Це така собі мультиреабілітаційна команда. Cучасний підхід, в нашому випадку в нейрореабілітації, – коментує лікар фізичної та реабілітаційої медицини госпіталю Дмитро Разкевич.

Це уперше в межах України канадійські фахівці діляться своїм досвідом у роботі з пацієнтами, які мають нейротравми, – зазначає членкиня Ліги Українок Канади Леся Спольська. Додає:

– Це є наша перша місія, ніби пілотний проєкт і ми будемо далі працювати і старатися продовжувати такого роду навчально-тренувальні місії чи інші, співпрацюючи з українськими шпиталями і з Міністерством охорони здоров’я.