Чотири протоколи за дві години: Суспільному показали, як Укртрансбезпека перевіряє маршрутки (ВІДЕО)

12:45, 9 жов. 2019
 
Чотири протоколи за дві години: Суспільному показали, як Укртрансбезпека перевіряє маршрутки (ВІДЕО)

Чотири матеріали про порушення склали сьогодні вранці інспектори обласного управління Укртрансбезпеки під час рейдової перевірки маршруток на вулиці Курчатова у Рівному. За словами заступника начальника управління Тараса Наконечного, подібні рейди вони влаштовують регулярно, втім, з наближенням зими їх почали проводити частіше.

Шоста ранку. Вулиця Курчатова у Рівному. Працівники управління Укртрансбезпеки в Рівненській області розпочинають рейдову перевірку міських та міжміських пасажирських маршрутних таксі. Для огляду маршрутки зупиняють на виїзді із гаража, розташованого поряд. Інспектори візуально перевіряють стан протекторів, документи, наявність у салоні інформації про перевізника, аптечки та вогнегасників.

На фото заступник начальника управління Укртрансбезпеки Тарас Наконечний

За час присутності на місці знімальної групи Суспільного з території цього гаража виїжджають у рейс та проходять перевірку чотири маршрутних таксі. Заступник начальника управління Укртрансбезпеки Тарас Наконечний підозрює, що інші - навмисно уникають огляду інспекторів:

- Вони навмисно не виїжджають. Можливо, мають технічні несправності. Але ми про це можемо лише здогадуватися. Вчора було 35. А сьогодні, ми вже годину стоїмо, всього 4. Водії зривають рейси. Впродовж робочого дня можна перевіряти, але коли маршрутка забита людьми - то це незручно. І пасажири обурюються, що їх затримують.

На фото механік гаража Василь Мовчанець, який цю інформацію заперечує.

- Всі виїжджають... Є й несправні. Он я одну розвернув вже сьогодні.... Була різна гума, - каже він.

Перевірку інспектори Укртрансбезпеки продовжують на вулиці Курчатова. Заходять до маршрутного таксі, яке прямує до Шпанова.

На фото водій Артур Гаврилюк

- Перед виїздом в нас є оглядова яма. Разом з механіком оглядаємо машину. По машині питань ніяких нема. Це добре. Менше буде аварій на дорозі. В них своя робота, в нас - своя, - вважає водій Артур Гаврилюк.

 

А це - міське маршрутне таксі. Після огляду та перевірки - водія запросили до спецавтомобіля Укртрансбезпеки.

- Не оформлений квитково-касовий лист. Відсутня інформація про страховика та перевізника. Це не дуже серйозне порушення. Буде передано на розгляд керівництва. Думаю, що обмежимося приписом, - роз’яснює старший держінспектор управління Укртрансбезпеки в області Юрій Кузьмич.

- Щось один документ проблемний... Так, я згоден. Там якийсь не той рік. Я наступного вівторка донесу і все буде добре, - обіцяє водій Анатолій Самсон.

На фото старший держінспектор управління Укртрансбезпеки в області Юрій Кузьмич

На світанку інспектори зупиняють також маршрутку, що рухається рейсом "Рівне - Радивилів". Тут теж знаходять зауваження: 

- Водій не обліковує режим праці і відпочинку. Він має щоранку встановлювати тахограф. А цей у використанні - вже не менше тижня.

- Що за це передбачено? (запитує журналіст)

- За це 1700 гривень штрафу. Не водію, а перевізнику.

- Просто не встиг. Кажу, як є, - пояснює водій Віктор Дмитарчук.

На фото водій Віктор Дмитарчук

Загалом упродовж двох годин, з шостої до восьмої, на вулиці Курчатова інспектори Укртрансбезпеки перевірили два десятка маршруток та склали чотири матеріали про порушення автотранспортного законодавства.

- Перевірки проводяться систематично. Не лише в Рівному. В Рокитнівському районі, Вараші, Сарнах. Сьогодні наші працівники працюють у Дубні. Системна робота. Зараз - перехідний період. Проводимо превентивну діяльність, аби зменшити аварійність, - підсумовує заступник начальника управління Укртрансбезпеки в області Тарас Наконечний.