Керівник НАБУ оскаржує рішення суду щодо притягнення його до адмінвідповідальності (ВІДЕО)

17:50, 8 жов. 2019
 
Керівник НАБУ оскаржує рішення суду щодо притягнення його до адмінвідповідальності (ВІДЕО)

Керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник оскаржує рішення Сарненського районного суду щодо притягнення його до адмінвідповідальності. Перше засідання у цій справі відбулося сьогодні в апеляційному суді у Рівному. На нього приїхав і сам Артем Ситник. Нагадаємо, керівника НАБУ звинувачують у тому, що він, буцімто, отримав у подарунок відпочинок на базі у Сарненському районі, який оплатили інші особи. Сам Артем Ситник заявляє, що у подарунок нічого не отримував і за відпочинок гроші повернув. З подробицями - журналісти Суспільного.

Рівненський апеляційний суд. Сьогодні тут розпочали розглядати справу щодо оскарження рішення про притягнення керівника Національного антикорупційного бюро України до адмінвідповідальності. Участь у засіданні бере і сам Артем Ситник. До цього на засідання у Сарни він не приїздив. Брав участь у розгляді через відеоконференцію. 6-го вересня Сарненський районний суд виніс постанову, якою притягнув Артема Ситника до адмінвідповідальності та наклав на нього штраф у розмірі 3 тисячі 400 гривень за те, що він, буцімто, отримав у подарунок відпочинок на базів селі Страшеве Сарненського району, за який заплатили інші особи. На це рішення Артем Ситник і його адвокат Владислав Кіча подали апеляцію.

На фото керівник НАБУ Артем Ситник

Ця справа має виключно замовний характер з боку перших керівників правоохоронних органів, зокрема, Генпрокурора. Судовий розгляд був необ’єктивний, а докази були оцінені однобоко, упереджено, – каже керівник НАБУ Артем Ситник.

На початку засідання адвокат Артема Ситника Владислав Кіча просить суд повторно дослідити докази та допитати свідків у справі, а саме директора мисливського господарства "Полісся-Сарни" Олександра Юркевича, де відпочивав керівник НАБУ, та тих, хто домовлявся йому за відпочинок, зокрема Миколу Надєйка.

На фото адвокат Артема Ситника Владислав Кіча

Надєйко – це ключовий свідок, покази якого були покладені в основу обвинувачення Ситника. Він сказав, що відшкодував проживання Ситника, а Ситник йому не відшкодував. Судом першої інстанції було перекручено, було витягнуто з контексу, свідчення Надєйка. Вони не такі були, які суд поклав їх в основу, – коментує адвокат Артема Ситника Владислав Кіча.

На фото прокурорка Генпрокуратури Валентина Сеник

Надєйка не треба викликати, бо в постанові суду і в матеріалах провадження є його свідчення і покази, він був попереджений про кримінальну відповідальність, про те, що гроші Артем Сергійович за оренду будиночків у грудні, січні, березні, йому не повертав. Жодного доказу, який би був не досліджений в судовому засіданні, такого не було. Тому не вважаю за необхідне задовільняти кдопотання адвоката про повторний допит свідків і повторне дослідження матеріалаів провадження, – стверджує прокурорка Генпрокуратури Валентина Сеник.

Згідно матеріалів справи, на базі у Сарненському районі в якості подарунка Артем Ситник відпочивав двічі: у період з 28 грудня 2018-того року по 2 січня 2019-того, та з 6-го по 8-ме березня цього року на загальну суму 25 тисяч гривень. За обидва, з його слів, кошти повернув особисто Миколі Надєйку.

Я стверджую і це підтверджують люди, які зі мною відпочивали, була домовленість про те, що місце буде замовлено, після чого розрахунок буде проведено. І цей розрахунок був проведений. Суму за проживання я віддавав у Києві Надєйку. В березні будинок був більший, був дорожчий в районі 15 тисяч, після нового року орієнтовно 10 тисяч, – додає Артем Ситник.

Клопотання адвоката Артема Ситника про повторний допит свідків суддя Олег Полюхович задовільнив. Наступне засідання у цій справі має відбутися 22-го листопада.

Суд першої інстанції присудив вам невеликй штраф. Чому вам просто його не сплатити? (запитує журналістка)

Тут питання стоїть не в штрафі, тут питання стоїть у справедливості, – відповідає Артем Ситник.