Легалізація видобутку бурштину: що про це думають на Рівненщині (ВІДЕО)

14:41, 5 жов. 2019
 
Легалізація видобутку бурштину: що про це думають на Рівненщині (ВІДЕО)

Схвалений урядом законопроєкт щодо врегулювання видобутку бурштину не вирішує проблеми легалізації старателів, рекультивації земель та обігу вже добутого сонячного каміння. Таку думку висловили люди, з якими кореспонденти Суспільного поспілкувалися у селищі Клесів. Його називають одним з центрів нелегального видобутку бурштину на рівненському Поліссі. Місцеві жителі, які в минулому займалися видобутком бурштину, вважають, що запропоновані зміни – формальні, і чекають, аби Кабмін почув і врахував їхні думки.

Житель Клесова, депутат Рівненської обласної ради Олександр Васильєв показує місця неподалік від селища. Тут кар’єрним методом добувало бурштин одне з державних підприємств. Потім сюди з помпами прийшли нелегали, які вимивали каміння на місці. Слідів рекультивації не видно, каже Олександр Васильєв. Не бачить він і перспектив у новому "бурштиновому" законопроєкті. Каже, що інтереси старателів у ньому не враховані.

– Перспектив вирішення я поки не бачу. Просте населення не залучається, залучаються через електронні аукціони, то це стане ще гірше, ніж було. Поскуповують ті, хто до цього кришував і будуть знову кришувати, тільки на законному рівні. А для населення я не бачу нічого хорошого у цьому законі, розповідає депутат Рівненської обласної ради Олександр Васильєв.
 
– Вони просто сказали: ми легалізуємо цей бурштин, щоб люди від них відчепилися, і все,каже клесівчанин Василь Онопрійчук.
 
Він вважає, що озвучений у законопроєкті кар’єрний спосіб добування бурштину – економічно невигідний. І щоб підприємство мало прибуток – йому доведеться використовувати мотопомпи.
 
 
– Я думаю, відкритий спосіб і артіль можна було б сумістити і це б працювало, зробити пілотний проект на місяць і був би показник. Вони відкриють кар’єр, вночі стануть мотопомпи і будуть мити. Нічого не зміниться, це буде просто така закрита забором для людей територія, але ті ж самі помпи будуть мити, бо їм це буде невигідно так видобувати. Воно як почнеться, так і закінчиться,сказав житель села Клесів Василь Онопрійчук.
 
Клесівчанин Володимир Хилюк представляє громаду у Сарненській райраді. Він каже, що при узаконенні видобутку бурштину потрібно не забувати про навколишнє середовище.
 
 
– Проїдемось зараз, подивимося ті пейзажі. Ніби зробили рекультивацію, насадження, але ж вони теж там не ростуть. Будь-яке втручання людей у природу шкодить навколишньому середовищу. Але можна підійти більш цивілізовано, як, наприклад, у Польщі: там прийшли люди, дали їм ділянку, вони зняли чорнозем і видобувають бурштин. А за які кошти робити рекультивацію? У держави коштів немає, а пошкоджених територій дуже багато, – говорить житель села Клесів Володимир Хилюк.
 
– На мою думку, має приїхати робоча група з депутатів і місцевого населення, з громадян, які, можливо, колись цим займалися, сіли разом і зробили законопроєкт, як ми це робили у 2014 році. Ми їздили у парламент і возили цей проєкт, він там лежить, просто його перекрутили потім. Має бути старательська артіль, яка має співпрацювати з державним підприємством. Так, мотопомпа наносить значну шкоду землі, але вона вже є нанесена і можна по ушкодженим землям йти,додав Василь Онопрійчук.
 
Голова екологічної комісії обласної ради Володимир Валявка каже, що облрада готова приймати звернення щодо внесення змін у законопроєкт по бурштину.
 
 
– Якщо цей законопроєкт про бурштин буде прийнятий, ми будемо тільки "за". Але також треба враховувати питання місцевого населення, це однозначно. Якщо воно буде враховано, то, думаю, це позитивний момент в роботі нової Ради. Якщо ні, то місцеві громади будуть мати право якось добиватися і боротися за свої права,розповів голова постійної екологічної комісії облради Володимир Валявка.
 
Загалом з початку року підрозділами поліції Рівненської області було зареєстровано 140 кримінальних проваджень, пов’язаних з нелегальним видобутком бурштину. Про це повідомив речник Нацполіції області Антон Крук. У ході досудового розслідування 18 особам було оголошено про підозру, 24 матеріали скеровані до суду. Також члени однієї організованої злочинної групи, які пішли на угоду зі слідством, визнали свою вину, вони притягнуті до відповідальності.

– Поліція Рівненської області загалом серед тих областей, в яких є цей незаконний промисел, це відмічено на колегії МВС, це область, яка найбільше робить, щоб запобігати даному явищу. Перш за все слід відзначити, що поліція бореться з явищем в межах того законодавства, що існує. А щоб щось змінити – потрібні законодавчі ініціативи. Це зараз робиться. Відповідно, відомо, що на Кабміні був погоджений законопроєкт. І це дуже добре, що законодавчі зміни зрештою приймуть. По-перше, щодо посилення відповідальності, по-друге, щодо легалізації даного промислу, щоб той, хто хоче ним займатись, міг на законних підставах це робити і сплачувати відповідно податки на місцевому рівні. Майже кожен день є виклики. З початку року таких викликів зареєстровано тисячу двісті. На всі ці виклики поліція реагує відповідним чином, виявляють осіб на ділянках, на територіях, вилучаються знаряддя праці, транспорт, особи відповідно притягуються відповідальності відповідно до встановленого законом порядку, – прокоментував речник Нацполіції області Антон Крук.