У рівненських школах почали вивчати тактичну медицину: як це проходить (ВІДЕО)

18:02, 2 жов. 2019
 
У рівненських школах почали вивчати тактичну медицину: як це проходить (ВІДЕО)

Рятувати життя до приїзду швидкої допомоги. Практичний курс тактичної медицини з жовтня почали викладати у рівненських школах. Розробили його міські освітяни спільно з громадської організацією "Рівне-Такмед". На першому такому занятті у 2-ій рівненській школі побувала знімальна група Суспільного.

– Пацієнту погано, він не дихає. Якщо ви правильно виконуєте всі дії, наш манекен світиться зеленим кольором. Перша лампочка означає, що в нього починає працювати серце, а друга – те, що відновлюється дихання, – восьмикласниця Ірина Тарасюк разом із вчителькою показує, як робити непрямий масаж серця. Цьому, каже дівчина, навчили батьки.

На фото учениця НВК № 2 м. Рівного Ірина Тарасюк

Вони, – засновники ГО "Білі берети Рівне", – вчать військових і цивільних, в школах, наприклад, теж проводять. І я також побувала на курсах і трохи знаю про те, як надавати домедичну допомогу. А на ці курси я прийшла, щоб більше дізнатися про це, – каже учениця НВК № 2 м. Рівного Ірина Тарасюк.

Сьогодні у 2-ій рівненській школі перше заняття із курсу "Умій врятувати життя". Вчителька пропонує попрацювати учням із манекеном, аби зацікавити їх.

Анна Каранець зізнається, що це не так просто, як здалося на перший погляд.

На фото учениця НВК № 2 Рівного Анна Каранець

Це було вперше і ніколи навіть практики не мала. І навіть не бачила, як таке робили. Спочатку важко, бо не знаєш, як це робити правильно. І взагалі руки дуже напружуються, втомлюються. Але потім розумієш, як це робити, – розповідає учениця НВК № 2 Рівного Анна Каранець.

Факультатив, на якому підлітків навчатимуть надавати домедичну допомогу, викладає вчителька біології та хімії Інна Бакун.

– Завдяки тренажерам діти одразу зацікавлюються. Це не те, що ти прийшов, на дошці щось написав чи повісив плакат, чи відео показав. Тут є реальні речі. Дитина бачить, чи правильно працює, чим можна скористатися, чи є такі засоби вдома. І тоді вона вже не розгубиться, коли зустрінеться з цим у своєму життрі, а скаже: "Я це вмію і можу зробити", – коментує Інна Бакун.

З жовтня курс "Умій врятувати життя" стартував в усіх рівненських школах, за винятком двох (крім 5-ї та 28-ї, – ред.), каже його кураторка з міського управління освіти Наталія Букша. Викладатимуть його вчителі біології, хімії, основ здоров’я та шкільні медсестри.

Практично всі вчителі вивчили 20-годинний курс на зимових канікулах і готові до впровадження цього курсу. На кожну школу тільки один манекен є. А все інше – повний комплект на кожну школу. Близько 6-ти тисяч коштує один, а плюс начинка до нього. Це на часі, це важливо, і потрібно і дорослому населенню, і дітям як підготовка. Ми будемо пропагувати, щоб на батьківських зборах охочих батьків навчити. Таке в нас в планах є,розповідає Наталія Букша.

Курс "Умій врятувати життя"орієнтований на школярів 14-17-ти років та дорослих. Рівненські освітяни розробили його за сприяння громадської організації "Рівне Такмед"

На фото інструкторка ГО "Рівне-ТакМед" Алла Семенюк

– Ми звернулися з такою ініціативою дло місцевої влади. Місцева влада виділила на це кошти для того, щоб закупити розхідники і необхідні матеріали. Все, що діти будуть вивчати, зможуть практично відпрацювати. Бо саме практичний навик допомагає застосувати це в реальному житті. В Рівному цей курс запровадили перші. В інших містах поки не існує такого гуртка, – каже інструкторка ГО "Рівне-ТакМед" Алла Семенюк.

Наразі, зі слів Алли Семенюк, їхня організація разом з освітянами планує розробити курс домедичної допомоги для молодших школярів.