Через "формулу Штайнмайєра" Рівненська облрада скликає позачергову сесію

13:56, 2 жов. 2019
 
Через

Завтра відбудеться позачергова сесія Рівненської обласної ради. Про це повідомила речниця цього органу місцевого самоврядування Юлія Василенко.

Серед питань є звернення Рівненської обласної ради до Президента України щодо недопущення реалізації так званої "формули Штайнмайєра", про погодження тексту якої вчора заявив глава держави. Це питання ініціювали представники партії "Свобода".

Крім цього політичного питання, завтра розглянуть і ряд інших, що стосуються діяльності місцевих підприємств. Початок сесії о 10-й годині.

ДОВІДКОВО: Лист за підписом представника від України у ТКГ Леоніда Кучми на адресу спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка. Документ на своїй сторінці у Facebook опублікувала речниця Кучми Дарка Оліфер.

Текст щодо впровадження формули Штайнмайєра в українське законодавство узгодили учасники Тристоронньої контактної групи 11 вересня 2019 року.

Текст: "Закон набирає сили о 20:00 за місцевим часом в день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені у відповідності до Конституції України та спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ по спостереженню за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ у відповідності до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому у відповідності до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ".

Українська сторона приймає текст цієї формули. Лист Кучма підписав вчора. Після цього у Києві та ряді інших міст люди почали збиратись на майданах, висловлюючи свою незгоду із такими умовами.