Земля і пам’ятник Косміаді: у Рівному поновили спір за ділянку на 16 Липня (ВІДЕО)

20:04, 1 жов. 2019
 
Земля і пам’ятник Косміаді: у Рівному поновили спір за ділянку на 16 Липня (ВІДЕО)
Через два роки перерви поновили судовий спір щодо встановлення у Рівному пам’ятного знака Георгію Косміаді. Сім’я Мамчурів позивається до міської ради, виконкому, управлінь культури і туризму та житлово-комунального господарства. Вони вважають, що пам’ятний знак Георгію Косміаді встановили з порушеннями. 
 
 
Червень 2017-го року, донька художника Георгія Косміаді Надія відкриває пам’ятний знак своєму батькові на вулиці 16-го Липня у центрі Рівного. Цій події передував судовий спір між міською владою і сім’єю Мамчурів, які є власниками розташованого поруч будинку. Спір стосувався землі під пам’ятним знаком. Тоді журналістам Суспільного Олександр Мамчур пояснював так.
 
 
– З земельною ділянкою була пророблена певна робота. Відповідні документи, але їх протягом 3-4 років поверталися на допрацювання, відмовляли на сесії в погодженні. Мені відомо, що є певне замовлення... на цю земельну ділянку і мене просто виживають з моєї землі, – сказав тоді рівнянин Олександр Мамчур.
 
У вересні 2019-го Рівненський міський суд ухвалив поновити провадження у справі, яка стосується встановлення пам’ятного знака. По це сьогодні повідомив начальник міського управління культури і туризму Тарас Максименко.
 
 
– Два роки ми про цю справу нічого не чули, не було активності. А взагалі судовий спір почався з моменту встановлення пам’ятного знака. Дуже дивний позов. Скажу кілька слів. Перше – сам позивач, як ми ознайомилися зі справою, приблизно 5 разів змінював позивні вимоги. Я думаю, він сам не розуміє, що хоче. Але щось хоче. Я так розумію, щось хоче зробити із пам’ятним знаком Косміаді. Те, що мені стало зрозуміло із цієї позовної заяви і з матеріалів, з якими ознайомлювався мій адвокат,розповів начальник управління культури і туризму Рівного Тарас Максименко.
 
Позивачкою у цій справі є дружина Олександра Мамчура Тетяна. А сам чоловік виступає третьою особою на її стороні. Озвучити свою позицію на камеру він відмовився. Суть позову у телефонній розмові пояснює адвокат сім’ї Мамчурів Віктор Шевчук.
 
– Позов був пред’явлений ще тоді, коли пам’ятного знака не було. Він був пред’явлений на стадії будівництва, оскільки документи на будівництво були оформлені з порушенням закону. Мій клієнт є власником будинку, який розташований поруч і земельна ділянка "совєцкім" рішенням була відведена під цей будинок. Спір стоїть не в знесенні пам’ятного знака, а у визнанні протиправними дій щодо його спорудження, – каже адвокат сім’ї Мамчурів Віктор Шевчук.
 
Віктор Шевчук апелює до того, що у 80-х роках минулого століття цю ділянку передали в користування як прибудинкову територію мешканцям розташованого поруч будинку. Тож встановлення пам’ятного знака міська влада мала погодити із Тетяною та Олександром Мамчурами, як нинішніми власниками будинку.
 
– Мій клієнт набув права власності на цей будинок і автоматично набув права користування цією земельною ділянкою. Ви ж самі розумієте, якщо у вас є в користуванні земельна ділянка і вам перед парадним входом ставлять пам’ятник, то спершу мали б запитати, чи не проти, що перед парадним входом буде пам’ятник стояти, – додає Віктор Шевчук.
 
– Коли ця земля відводилася і пам’ятний знак встановлювався, ми діяли у спосіб, визначений чинним законодавством. Це земля міської ради, була і залишається землею міської ради. Зробити щось із пам’ятним знаком Косміаді не вдасться. Бо це навіть не компетенція міської влади зараз. Пам’ятний знак Косміаді є пам’яткою і перебуває на електронному обліку в Міністерстві культури України. Вилучення його з цього обліку фактично неможливе,зазначив Тарас Максименко.
 
Засідання в Рівненському міському суді призначили на 6 грудня.